Obavijesti

Video

Komentari 56

Fobija od klaunova širi se kao epidemija: Šarena lica lede krv

Fobija od klaunova širi se kao epidemija: Šarena lica lede krv
2

Fobija od klaunova dobila je svoj znanstveni termin - koulrofobija. I iako isprva zvuči poput šale, strah od klaunova itekako je stvaran, a kao i svaka druga fobija, može biti vrlo opasan

VIDEO

Kao djeca, s klaunovima smo se susretali stalno - u vrtićima i školama, čekaonicama pedijatrijskih ambulanti, u crtićima. I premda većina djece uživa u prizoru na šarenog čovječuljka s prevelikim cipelama i crvenim nosom, nekolicini njih ta figura ledi krv u žilama. I to ne više samo djeci.

POGLEDAJTE VIDEO: Fobija od klaunova sve češća

Pokretanje videa...

00:45

Strah od klaunova postao je sve češći u posljednja tri do četiri desetljeća, makar postoje dokumentirani slučajevi i s početka 20. stoljeća. Najviše krivnje za ovaj iracionalan strah pripisuje se književniku Stephenu Kingu i redatelju koji je uprizorio njegov horor roman "Ono" - Stevenu Spielbergu. Naime, upravo taj film iz 1990-ih mnogi smatraju jednim od najvećih masovnih okidača ove fobije.

Mnogi tako optužuju i Nolanovog "Viteza tame" iz 2008. godine za "oživljavanje" fobije. Preciznije, lik "Jokera", kojeg je u filmu utjelovio Heath Ledger. Znanstvenici su se složili kako je popularna kultura puno pridonijela koulrofobiji, no i da se kod većine fobija javlja još u djetinjstvu - u doba kad djeca nisu izložena filmovima strave i sličnim djelima.

Znanstvenici nagađaju kako u SAD-u čak dvanaest posto stanovnika pati od ove fobije.

Danas su filmove i serije zamijenili poprilično diskutabilni "prankovi" na YouTubeu, u kojima osobe potpuno prerušene u klaunska odijela i našminkanog lica plaše slučajne prolaznike. Bilo je više od nekoliko incidenata, u kojima su žrtve klaunskog "pranka" proživjele neopisivu traumu. Takvi su se klaunovski šaljivci raspršili po cijelom svijetu, a čak su se i u Sloveniji javile žrtve nemilih klaunovskih spački.

No šaljivdžije nikako da shvate kako s ciljem nasmijavanja svojih gledatelja na internetu, svoje žrtve u videima mogu dovesti u ozbiljnu, životnu opasnost. Naime, koulrofobija je prava fobija, a kao takvu prate je i određeni simptomi. Osoba koja ima fobiju, može doživjeti što i klaustrofobičar u zaglavljenom liftu - napadaj panike, nepravilne otkucaja srca, teško disanje, prekomjerno znojenje i mučninu, kao i osjećaj straha koji ledi krv u žilama.

Kao ključan razlog straha od klaunova, kako su se složili mnogi znanstvenici, navodi se nemogućnost prepoznavanja osobe pod teškom klaunskom krinkom.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno