Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gladni su! Srednjoškolci padaju u nesvijest jer nemaju za objed

Neka djeca su se na nastavi od gladi rušila u nesvijest, a takva je iskustva imala i Manuela Gregurić, ravnateljica Srednje škole Koprivnica, koja ondje radi 22 godine

Video: 24sata Video

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Ondje nastavu polazi u prosjeku oko 1000 učenika na godinu. Ove godine ih je 934, a pretpostavka ravnateljice je da je oko dva posto učenika koji dolaze iz teških socio-ekonomskih obiteljskih situacija.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

[video: 1197766 / ]

- Djeca koja se nađu u takvoj situaciji da nemaju što jesti i da su gladna uglavnom to prihvaćaju kao nešto čega se treba sramiti i ne govore javno o tome. Nažalost, za većinu takvih slučajeva saznali smo tek kad su bile vidljive posljedice, tj. kad je bilo vidljivo da im je narušeno zdravstveno stanje. Neka djeca su nekoliko puta pala u nesvijest i tek smo tad mogli posumnjati da se radi o gladi, a do tada su se ti simptomi pripisivali nekim drugim uzrocima. U rijetkim slučajevima roditelji se obraćaju direktno školi za pomoć, a mi smo uvijek tu za takve slučajeve i pomažemo koliko god možemo na razne načine – rekla je ravnateljica Gregurić.

Kako smo upozorili još 2014. godine, u Hrvatskoj je više od 60.000 djece u riziku od siromaštva i nemaju ni za jedan topli obrok u danu. Udruga Portal dobrote sama je počela prikupljati sredstva za školske obroke.

Naknadno se uključila i Vlada pa su kroz europske projekte osigurali obrok za oko 23.000 najsiromašnijih učenika u osnovnim školama, a ove godine za obroke su osigurali 25 milijuna kuna.

- No mi ovdje ne smijemo stati. Po zakonu, mališani su djeca sve dok ne napune 18 godina. Mnogi od njih i u srednjoškolskim klupama sjede gladni, a osobito je teško stanje u strukovnim školama, u kojima djeca, osim redovite, imaju i praktičnu nastavu pa doslovno ne pojedu ništa cijeli dan. Mi smo se uključili u problematiku 2014. godine vidjevši alarmantne podatke koje ste iznijeli u 24sata. Sad proširujemo projekt dalje - objasnila je predsjednica udruge Portal dobrote Sanja Bijonda iz Zagreba.

Naime, njihov projekt naslovljen “Da nijedno dijete ne bude gladno” do danas je obuhvatio učenike osnovnih škola, a cilj je da obuhvati svu djecu u Hrvatskoj, uključujući i onu u srednjim školama.

U VIDEO VIJESTIMA POGLEDAJTE I:

- Stipin vapaj: Kad bih barem mogao otjerati muhu s lica

- Pljačkaši su raznijeli sve osim bankomata u Rovinju

- Martin je oduševio: Posudio violončelo i harmoniku pa dogurao di finala

- Salome kuha u bistrou: Radi niz poslova, a bila je i na godišnjem u New Yorku

Message