Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U kafiću me nisu poslužili zbog boje kože, ali: Hrvati su divni

Princewale Soniyiki rođen je u Nigeriji, a u Hrvatsku je stigao 2011. godine. Za Hrvate kaže da su divni ljudi, no ipak je kod njih naišao na određene predrasude. U jednom kafiću ga nisu ga htjeli poslužiti zbog boje kože

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL
58 komentara

Princewale Soniyiki (33) rođen je u gradu Jos u Nigeriji. Zbog krvavih sukoba u svojoj zemlji, u kojoj je izgubio dvojicu braće, odlučio se 2011. godine na bijeg iz Nigerije.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Otišao sam iz svoje zemlje zbog sukoba u kojima sam izgubio brata. Imam obitelj, prijatelje, završen fakultet ali sam morao otići kako bi spasio svoj život, kaže Princ. Velik dio populacije živi u siromaštvu, a mjesečno je potrebno oko 150 eura.

- U Africi imamo pravo bogatstvo, ali vladaju korupcija i sukobi. Ondje nisam imao ljudska prava, rekao je Soniyiki.
Uoči Božića, umjesto u Italiji, greškom je završio u Hrvatskoj, gdje je na kraju ostvario pravo na azil. 

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

- Tada sam došao ilegalno, nisam imao izbora. Zbog blagdanske atmosfere odlučio sam da ostajem u Hrvatskoj. Šest mjeseci sam živio u Kutini dok nisam dobio azil, a nakon toga u Zagrebu. Za Hrvate kaže da su divni ljudi, no ipak naišao je određene predrasude. 

- Nas troje je ušlo u kafić, dvoje ih je dobilo piće, ja nisam. Moji prijatelji su tada rekli:  'Ako on nije dobio, nećemo ni mi.' Tog dana kad mi nisu prodali kavu molio sam Boga: Ako imam priliku da živim u Hrvatskoj imat ću kafić ili restoran. I svaki će čovjek kad uđe biti poslužen. Ako ću imati viška novca, besplatno ću dijeliti kavu, kaže Princ. Dolaskom u Hrvatsku imao je problema kao što je dobacivanje uvreda na ulici.

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

- Restoran sam otvorio s idejom da upoznam Hrvate s afričkim načinom života. Jedna žena iz Čakovca mi je pomogla da otvorim restoran, a nisam ju nikad osobno vidio. To je čovjek. Rekao sam da su Hrvati dobri ljudi, evo primjera za to, govori Princ. Iz Hrvatske je u inozemstvo odlazio nekoliko puta, no svaki put se vratio nakon par dana. 

- Odlazio sam iz Hrvatske, no nakon tri dana samo se želim vratiti nazad. Ovdje se osjećam kao doma. Iz Nigerije sam, ali Hrvatska mi je dom, ističe Princ. 

Na kraju, Price poziva na toleranciju.

- Ja sam rođen kao crnac, ali to ne znači da nisam čovjek. Ljudi, živimo kao jedno, zaključio je. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message