Obavijesti

Video

Komentari 58

U kafiću me nisu poslužili zbog boje kože, ali: Hrvati su divni

U kafiću me nisu poslužili zbog boje kože, ali: Hrvati su divni
4

Princewale Soniyiki rođen je u Nigeriji, a u Hrvatsku je stigao 2011. godine. Za Hrvate kaže da su divni ljudi, no ipak je kod njih naišao na određene predrasude. U jednom kafiću ga nisu ga htjeli poslužiti zbog boje kože

VIDEO

Princewale Soniyiki (33) rođen je u gradu Jos u Nigeriji. Zbog krvavih sukoba u svojoj zemlji, u kojoj je izgubio dvojicu braće, odlučio se 2011. godine na bijeg iz Nigerije.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Otišao sam iz svoje zemlje zbog sukoba u kojima sam izgubio brata. Imam obitelj, prijatelje, završen fakultet ali sam morao otići kako bi spasio svoj život, kaže Princ. Velik dio populacije živi u siromaštvu, a mjesečno je potrebno oko 150 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Africi imamo pravo bogatstvo, ali vladaju korupcija i sukobi. Ondje nisam imao ljudska prava, rekao je Soniyiki.
Uoči Božića, umjesto u Italiji, greškom je završio u Hrvatskoj, gdje je na kraju ostvario pravo na azil. 

- Tada sam došao ilegalno, nisam imao izbora. Zbog blagdanske atmosfere odlučio sam da ostajem u Hrvatskoj. Šest mjeseci sam živio u Kutini dok nisam dobio azil, a nakon toga u Zagrebu. Za Hrvate kaže da su divni ljudi, no ipak naišao je određene predrasude. 

- Nas troje je ušlo u kafić, dvoje ih je dobilo piće, ja nisam. Moji prijatelji su tada rekli:  'Ako on nije dobio, nećemo ni mi.' Tog dana kad mi nisu prodali kavu molio sam Boga: Ako imam priliku da živim u Hrvatskoj imat ću kafić ili restoran. I svaki će čovjek kad uđe biti poslužen. Ako ću imati viška novca, besplatno ću dijeliti kavu, kaže Princ. Dolaskom u Hrvatsku imao je problema kao što je dobacivanje uvreda na ulici.

- Restoran sam otvorio s idejom da upoznam Hrvate s afričkim načinom života. Jedna žena iz Čakovca mi je pomogla da otvorim restoran, a nisam ju nikad osobno vidio. To je čovjek. Rekao sam da su Hrvati dobri ljudi, evo primjera za to, govori Princ. Iz Hrvatske je u inozemstvo odlazio nekoliko puta, no svaki put se vratio nakon par dana. 

- Odlazio sam iz Hrvatske, no nakon tri dana samo se želim vratiti nazad. Ovdje se osjećam kao doma. Iz Nigerije sam, ali Hrvatska mi je dom, ističe Princ. 

Na kraju, Price poziva na toleranciju.

- Ja sam rođen kao crnac, ali to ne znači da nisam čovjek. Ljudi, živimo kao jedno, zaključio je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....