Obavijesti

Video

Komentari 145

Pobuna protiv svećenika: Na ogradu mu objesili mrtve ptice

Po vrani i sovi netko je fluorescentnom bojom ispisao riječ 'pop'. Nastavak je to pobune protiv vlč. Ivana Novaka, kojeg optužuju za rastrošnost te kupovinu pet auta u šest godina

VIDEO

Dvije mrtve ptice, vranu i sovu, po kojima je zelenom fluorescentnom bojom ispisana riječ “pop”, netko je objesio o drvo ispred ograde župnog dvora u Cirkveni kraj Sv. Ivana Žabna.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:08

– S ovakvim slučajevima se ne susrećemo svaki dan. Lokalno se stanovništvo obračunava s mjesnim župnikom postavljajući očigledne poruke. Slučaj je prijavljen policiji i inspekciji zaštite prirode pa čekamo vidjeti tko će prije doći do ne-baš-inteligentnog počinitelja – objavilo je Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz koprivničko-križevačke policije potvrdili su nam da su u četvrtak, 26. srpnja, od 47-godišnjaka dobili dojavu o pticama ispred župne crkve. Kako neslužbeno doznajemo, događaj je prijavio sam župnik, koji je u ponedjeljak u postaji protiv nepoznatog počinitelja podnio kaznenu prijavu zbog prijetnje.

I dok policija još traži počinitelje, a župnik vlč. Ivan Novak o svemu šuti, nagađa se da su morbidni prizori nastavak pobune dijela mještana nezadovoljnih radom župnika. Optužuju ga za rastrošnost te tvrde da je u šest godina, koliko vodi njihovu župu, promijenio čak pet automobila i kupio motocikl te da putuje po stranim zemljama. Zamjeraju mu i ljubav prema Golfu.

- U crkvu idem 60 godina. Nikad nije bilo teže stanje, ljudi su skupljali novac, davali svake godine od 200 kuna naviše, a uopće se nije ulagalo u pročelje ni krovište - rekla nam je Marica Globočan.

Zdenka Pavlić (78) kaže da je svećeniku uspjelo to što nije uspjelo nikome prije njega, a to je da podijeli mještane župe svojim ponašanjem. Dodaje da je unatrag više od sedam godina, otkako je došao, situacija među vjernicima u župi postala nepodnošljiva.

Jedan od žešćih zagovornika svećenikova odlaska, Ivan Šešet (51), predbacuje mu da je uspio otjerati od sebe ljude koji su desetljećima služili u crkvi, poput zvonara.

- Najviše nas smeta netransparentno raspolaganje crkvenim novcem. Nije platio nekim našim mještanima za cjelogodišnji rad - ogorčen je Šešet.

Među 800 obitelji u Cirkveni, mnogo je onih koji podržavaju župnika.

- Postoje dvije struje, većina je za svećenika. Crkva se ne obnavlja jer za to nema novca - govori nam Miodrag Perinec.

Kaže da je župnik Ivan Novak podrijetlom iz Preloga iz bogate obitelji i tvrdi da je sve što ima kupio novcem iz vlastitih izvora, a ne crkvenim.

- Prvog srpnja bio je razmještaj svećenika po župama, a župnik Novak je ostao. To znači da crkvene vlasti imaju veliko povjerenje u njega - govori Perinec.

Svi mještani s kojima smo razgovarali, i oni koji podržavaju župnika i oni koji žele da ode, osuđuju vješanje mrtvih ptica na župni dvor.

- Ako mu je netko time htio poručiti da ode, pogriješio je. To nije način - složni su mještani Cirkvene.

Nezadovoljstvo župnikom Novakom traje već neko vrijeme. U siječnju ove godine ogorčeni župljani su prvi put istupili u javnost.

- Bivši župnik Ivan Benković na primopredaji dužnosti 2011. godine ostavio mu je 165.374 kune u blagajni i obnovljenu crkvu. Gdje je taj novac - pitao se župljanin Vinko Pejić.

Župljanka B. A. (39) tražila je informacije o kreditnoj zaduženosti i prikupljenom novcu te na što se on troši. Ekonom Bjelovarsko-križevačke biskupije Josip Stipančević tad nam je kratko komentirao da je cijeli slučaj napuhan, a župnik Ivan Novak nije imao komentara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''
24 PITANJA

Danijela Dimitrovska: 'Najveća sramota mi je kad sam počupala obrve 'na pijavice''

Voditeljica i model Danijela Dimitrovska odgovorila je na naša 24 pitanja i otkrila kada je imala najdeblju fazu te razne savjete za zdravu kožu, ali i ispričala kakvo je stanje na ljubavnom planu...

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković