Obavijesti

Video

Komentari 111

Propast zadarskog moćnika: Imao je TV, novine, NK Zadar...

Svoj “prvi milijun”, prema vlastitu priznanju, “obrnuo” je prije rata kao ribar u rodnom Novigradu, okrećući na dan i po 80.000 tadašnjih njemačkih maraka na ulovu i prodaji ribe...

VIDEO

Mirno i bez otpora, kontroverzni zadarski poduzetnik Reno Sinovčić predao je ključeve stana od 109 četvornih metara u TIZ-ovim zgradama u Zadru.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:11

Deložacija je zapravo provedena djelomično jer je Reno Sinovčić predao ključeve ovršiteljima, ali je kopiju ključeva zadržao za sebe kako bi mogao iznijeti namještaj i stan predati prazan. To mora učiniti do 5. veljače. Ako Sinovčić dotad ne iznese stvari, svejedno će morati vratiti ključ, po stvari će doći kamioni i premjestiti ih u skladište te promijeniti bravu na stanu.

U tom stanu, inače u vlasništvu Sinovčićeve supruge ili kćeri, živjeli su članovi njegove obitelji. Sinovčić, odnosno njegova tvrtka Vox, potpisao je 2011. godine solemnizirani ugovor o zajmu s tvrtkom Finesa Credos iz Varaždina, doznajemo na zadarskom Općinskom sudu. U njemu se obvezao na fiducijalno vlasništvo, to jest da će tvrtka zajmodavac automatski postati vlasnik nekretnine ako se zajam ne vrati u dogovorenom roku jer je sredstvo osiguranja fiducijalno vlasništvo nad stanom u TIZ-ovim zgradama.

Deložacija u Zadru: Sinovčić je mirno predao stan ovršiteljima
Deložacija u Zadru: Sinovčić je mirno predao stan ovršiteljima

Optužnica 'teška' 121 milijun kuna

Njegov Vox na račun toga dobio je 1,6 milijuna kuna zajma. Nakon što nisu vratili dvije rate, javni bilježnik izdao je potvrdu o ovršnosti 2012. godine te je nalog za deložacijom potvrđen godinu kasnije. Reno Sinovčić žalio se više puta, tražio odgode i pokrenuo parnični postupak, ali sve je bilo uzalud. Ovrha je potvrđena 2013. godine, a Općinski sud u Zadru u srijedu je obavio deložaciju. Pokušali smo dobiti Sinovčićev komentar, no nije se javljao na mobitel.

“Zadarskom Berlusconiju”, kako su ga prozvali, sve je krenulo nizbrdo nakon uhićenja u akciji Ribar u prosincu 2014. godine. Bio je vlasnik televizijske kuće Vox, dvaju lokalnih tjednika, Voxa i Regionala, te predsjednik nadzornog odbora NK Zadar. Sumnjičili su ga da je s još sedam ljudi kroz predstečajnu nagodbu Voxa i u privatizaciji NK Zadra izvukao 121 milijun kuna. Završio je u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu, a za njegovo puštanje na slobodu sud je prvo postavio jamčevinu u iznosu od čak 20 milijuna kuna. Njegovi odvjetnici Mate Matić i Andrej Korljan uspjeli su isposlovati da mu se jamčevina smanji na deset milijuna kuna te da se zamijeni zalogom nekretnina.

Optužnicu protiv Sinovčića u aferi Ribar, “teškoj” 121 milijun kuna, Uskok je podigao 2015. godine. Čak godinu dana Vrhovni sud vijećao je treba li kao nezakonite dokaze izdvojiti iskaze svjedoka ispitanih u istrazi bez nazočnosti obrane.

Odluku su napokon donijeli sredinom 2017. godine, te mu je iste godine, početkom studenog, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo optužnicu. Otad pa do danas, potvrdio nam je njegov odvjetnik Andrej Korljan, nije sazvano pripremno ročište, na kojem bi obrana i tužiteljstvo trebali predložiti dokaze koji će se iznijeti na sudu te odrediti datum početka suđenja.

Spis ima više od 10.000 stranica

Osim poduzetnika optuženi su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadra Novica Erlić i Dalibor Zebić, a opsežni sudski spis ima više od 10.000 stranica. Nakon izlaska iz Remetinca Sinovčić je rekao da mu je u zatvoru bilo kao na godišnjem odmoru.

- Dobro sam spavao i odmarao se. Družio sam se sa šestoricom zatvorenika i naigrao se jamba. Siguran sam da ću dokazati svoju nevinost - kazao je početkom veljače 2015. Iako su ga mnogi povezivali s podzemljem i optuživali za kriminal, Sinovčić do danas nije pravomoćno osuđivan. Trenutačno se protiv njega vodi samo jedan kazneni postupak, onaj u aferi Ribar.

Svoj “prvi milijun”, prema vlastitu priznanju, “obrnuo” je prije rata kao ribar u rodnom Novigradu, okrećući na dan i po 80.000 tadašnjih njemačkih maraka na ulovu i prodaji ribe. Najšira javnost za njega je doznala kad je počeo karijeru nogometnog suca. Tjednik Nacional svojedobno ga je svrstao među 50 najbogatijih Hrvata nazivajući ga “kralj ribe na Jadranu”. Negdje u to doba Sinovčić počinje graditi svoje medijsko carstvo. Kupio je tjednik Regional, pokrenuo tjednik Vox te istoimenu televiziju. Bio je prijatelj bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete, a 2012. istupa iz HDZ-a tvrdeći da mu “ruke nikad nisu bile u pekmezu”. Bio je nezavisni vijećnik u zadarskom gradskom vijeću.

Uzeli mu i pločice s automobila

Tijekom jednog izlaganja za govornicom je iznio teške optužbe na račun SDP-ova vijećnika optuživši ga za silovanje. Krajem 2014., ubrzo nakon Sinovčićeva uhićenja, prestaju izlaziti tjednici Vox i Zadarski regional. Tjednik Vox oprostio se s čitateljima naslovom “Reno Sinovčić nije uzeo ni jednu lipu i cilj mu je bio sačuvati radna mjesta”, pisao je Poslovni dnevnik. Njegovo medijsko carstvo nastavilo se urušavati nakon što je 2016. ostao bez koncesija za radio i televiziju. U studenom iste godine Sinovčića su zaustavile Kobre i skinule pločice s Audija A8 jer nije bio registriran ni osiguran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno