Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Prošlo je 28 godina: Koncert koji je najavio novu Hrvatsku

Tog su dana na na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu okupljeni ljudi dizali su hrvatske zastave, a vrhunac koncerta osjetio se na kraju kada su svi u jedan glas zapjevali Mojoj majci...

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Na današnji dan prije 28 godina održan je nenadmašiv spektakl koji je, po nekim procjenama, okupio i do 300.000 ljudi. Taj je događaj najavio početak kraja SFRJ.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Od tog, 17. listopada 1989., prošlo je 28 godina. Grupa Prljavo kazalište tog je dana promovirala svoj novi album "Zaustavite zemlju". Bio je to dotad najveći skup u povijesti hrvatskog naroda. Prema procjenama, skupilo se i do 300.000 ljudi. 

Tadašnja "milicija" pokušala je prije početka rastjerati ljude i onemogućiti koncert, no to joj na kraju nije uspjelo jer se nisu probili kroz toliku masu. Prljavci nisu, unatoč naređenjima, prekinuli koncert i odradili su ga do kraja.

"Milicajci" su tata rekli Houri da objasni publici da je koncert otkazan, a on im je poručio "Recite im vi".

Frontmen grupe, Jasenko Houra, osjećajući što se sprema, izrekao je usred koncerta povijesnu rečenicu : “Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas”.

 

 

 

Message