Video

Komentari 71

Psihologinja: 'Postoji rizik da će pandemija utjecati na socijalni i emocionalni razvoj kod djece...'

Psihologinja: 'Postoji rizik da će pandemija utjecati na socijalni i emocionalni razvoj kod djece...'

Psihologinja Ella Selak Bagarić odgovorila je na 24 pitanja. Radi u poliklinici za djecu i mlade Grada Zagreba, a otkrila nam je koje su dugoročne posljedice pandemije

Iznenađujuće postoje ljudi kojima se mentalno stanje poboljšalo tijekom pandemije. Djeca koja imaju anksiozne poteškoće bolje funkcioniraju u online školi, rekla nam je psihologinja Ella Selak Bagarić. Radi u poliklinici za djecu i mlade Grada Zagreba, a objasnila nam je da je ova situacija teška i za roditelje i djecu. Kako kaže, nada se da će ovo čim prije proći i da ćemo ovo razdoblje pamtiti po tome da naučimo nešto novo i posložimo prioritete

POGLEDAJTE VIDEO:

S obzirom na to da se nalazimo u situaciji s kakvom se do sada nismo susretali, objasnila nam je koje su razlike između pandemije 2020. godine te drugih zabrinjavajućih razdoblja. Kako kaže, ovo je nešto potpuno drugačije od svega što smo doživjeli i uopće se ne može mjeriti s drugim razdobljima.

- Većina djece iza traumatskih događaja se dobro oporavi ako ima podršku i razumijevanja. Naravno da postoji rizik od toga da će cijela ova situacija utjecati na emocionalni i socijalni razvoj zbog velikih gubitka - djeca nemaju normalno društvo prijatelja, nemaju dinamiku na koju su se navikli - kaže Selak Bagarić.

Objasnila je kako je u ovoj situaciji s djecom potrebno odrediti vremenski raspored obavljana pojedinih zadaća, a bitna je i igra, posebice ona otvorenom. Kako kaže, ponosna je na sve roditelje koji su se uspjeli prilagoditi ovoj situaciji i koji se dobro snalaze s djecom iako je i njima stresno.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Roditelji trebaju djeci objasniti koje su posljedice pandemije i situacije u kojoj se nalazimo, ali jako je bitno ne dizati paniku. Ako se svi ponašamo mirno i radimo sve što je u našoj moći da ostanemo zdravi i djeca će to prihvatiti - zaključila je Selak Bagarić. 

I tvoje mišljenje je bitno. Registriraj se na http://zajednoza.eu, iznesi svoje mišljenje i aktivno sudjeluj u demokraciji.