Obavijesti

Video

Komentari 7

'Tri mjeseca sam bio u komi, a sada ponovno igram nogomet'

'Tri mjeseca sam bio u komi, a sada ponovno igram nogomet'
4

Nakon stravične prometne nesreće u Sisku 2012. godine, osječki nogometaš tri mjeseca je bio u komi i još dva u budnoj komi. Liječnici su mislili da više neće hodati...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

00:59

Ležao sam priključen na aparate, u totalnoj komi, gotovo tri mjeseca. Tad su liječnici mojim roditeljima rekli da počnu razmišljati o tome koliko dugo me još žele držati na aparatima. Rekli su im da nema puno nade da ću se probuditi. Moje tijelo, izmučeno brojnim teškim ozljedama, ubrzano je propadalo. Imao sam 90 kilograma kad sam nastradao, a postao sam sjena od 48 kilograma. 

Karijeru prekinula nesreća

Ne znam čemu ili kome točno moram zahvaliti za svoj novi život, no, eto, unatoč lošim prognozama ipak sam ga dobio i sad slavim dva rođendana, smiješeći se govori 39-godišnji Osječanin Igor Hodonj, dugogodišnji profesionalni nogometaš, koji je u svojoj zavidnoj sportskoj karijeri igrao za nekoliko velikih hrvatskih prvoligaša i imao više od 200 nastupa u HNL-u. Karijeru mu je prekinula teška prometna nesreća u Sisku. 

- Bilo je to u svibnju 2012. godine. Vratio sam se iz Japana i s Cipra, gdje sam igrao godinu dana, i dobio angažman u Segesti iz Siska. Nakon treninga prijatelj s kojim sam trenirao zvao je na piće. Sjeli smo u automobil koji je vozila njegova djevojka. Neko vrijeme smo se vozili, a onda se više ničeg ne sjećam. Rekli su mi da je vozila brzo, da je bila pod utjecajem alkohola. Ušla je prebrzo u zavoj, autom smo kupili znakove i drveće uz cestu i završili na krovu. Ja sam bio suvozač. Njima dvoma nije bilo ništa, a ja sam pretrpio mnoge ozljede. Slomljen kuk, zdjelica zarotirana, smrskana ruka i koljeno, polomljena rebra koja su završila u plućima i, što je bilo kobno, jak udarac u glavu, od kojeg sam odmah pao u komu. Iz te kome nisam se budio tri mjeseca, a iduća dva mjeseca bio sam u budnoj komi i imao sam amneziju. Iz bolnice u Sisku premješten sam u Osijek, a onda u Krapinske toplice - prepričava Igor taj kobni dan i mukotrpne mjesece koji su uslijedili, a koji su bili najteži u životu za njegove roditelje Gašpara i Mariju. Oni su se brinuli o sinu koji je ležao u bolnici. Unajmili su i stan u Sisku kako bi ga mogli posjećivati svaki dan. 

Kao ponovno rođen

- Kad sam se probudio iz kome, pored mene su bili roditelji i sestre. Nisam ih prepoznao. Nisam nikog prepoznavao i to me uplašilo. Liječnici su rekli da je to privremena amnezija. Nisam znao ni zašto sam u bolnici, pa su mi rekli što se dogodilo. Ničeg se toga ne sjećam. Sjećanja su se počela pojavljivati tek tjednima i mjesecima kasnije. Onda sam počeo prepoznavati ljude. Ni govoriti više nisam znao, a ni hodati. Osjećao sam se kao ponovno rođen. Mama se upravo tako i brinula o meni, kao o djetetu. Učila me govoriti, hodati, jesti, ići na toalet. Imao sam osjećaj da sve to znam, ali ništa nisam uspijevao učiniti. Želim joj nešto reći, a ono što izgovorim ništa ne znači, nitko ne razumije. Nisam joj mogao ni napisati jer mi je desna ruka uništena, a lijevom nisam znao pisati.

...a sad sam lijevak

Bio sam dešnjak, a sad sam ljevak - priča Igor, koji je godinu dana nakon nesreće bio u invalidskim kolicima. 

Najteže mu je bilo, kaže, kad su mu rekli da više nikad neće moći igrati nogomet te da će i ponovno hodanje biti izazov koji će teško savladati. 

- Bez nogometa zapravo nemam život i odlučio sam da to ipak neće biti tako kako oni kažu i da ću dati sve od sebe da se vratim na teren - dodaje. Igor danas samostalno hoda, obavlja sve svakodnevne rutinske poslove. U desnoj ruci ima šipku, pa je ne može do kraja ispraviti. Kuk ima ograničene kretnje.

U vijestima pogledajte i ove priče:

- Kladio se za 5 kuna, dobitak je bio 250.000, a ponudili mu tek 9 lipa

- Opatija za rođenje prve bebe daje najviše - 10.000 kuna. Tko daje najmanje?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'
TKO JE KRIV?

Šebalj: 'Zbog zgrada u centru grada ne vidiš dobro križanje...'

Nova epizoda Tko je kriv? govori o nesigurnim vožnjama po centru grada, što zbog rasporeda zgrada, ali i reklama, te kako se voziti u slučaju da koristite traktor...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno