Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubila ih je država: Ove žene nisu zaštitili od zlostavljača

Samo prošle godine 18 žena ubili su njihovi partneri. Mnoge su žrtve prijavljivale svoje zlostavljače, ali sustav im nije pomogao. Puštali su ih na slobodu, a oni su onda ubijali

Video: 24sata Video

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Zagrepčanka Gordana Oraškić (26) bila je 1999. uvjerena da se riješila muža nasilnika. Došla je na ročište za brakorazvodnu parnicu.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Gordana Oraškić

Njezin se suprug Mato Oraškić tog dana u sudnicu uspio prošvercati s pištoljem. Propucao ju je zajedno sa sutkinjom Ljiljanom Hvalec (38) i odvjetnicom Hajrom Prohić (43). Dobio je 40 godina zatvora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na isto toliko godina osuđen je i bivši petrinjski policajac Vlastimir Kihalić (39), koji je 2005. godine ubio suprugu i dvije njezine prijateljice. Kaznu, međutim, nije odslužio, jer se 2007. godine objesio u zatvoru u Lepoglavi.

Željka Kihalić proživjela je 12 godina pakla u braku s Vlastimirom. Napokon ga je prijavila policiji. Otišla je i u Autonomnu žensku kuću, gdje su joj pružili psihijatrijsku pomoć. Od Centra za socijalnu skrb zatražila je posredništvo pri rastavi braka. A upravo je rastava bila nešto s čime se njezin suprug nikako nije mogao pomiriti. Ubio ju je na ulici. Njihovo dvoje maloljetne djece ostalo je bez majke. Nakon toga ubio joj je prijateljice Vesnu Mokrović i Nadu Kušan.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Željka Kihalić

Iste te godine, Suzanu Jurčević (27) u stanu u zagrebačkoj Dubravi ubio je suprug Damir zabivši joj nož ravno u srce. Bila je majka dvoje djece i jedna od žrtava obiteljskog nasilja koja je uzaludno tražila pomoć od Suda i Centra za socijalnu skrb upozoravajući da je suprug godinama zlostavlja i prijeti da će je ubiti. Nitko nije reagirao. Suzanini su roditelji kasnije tužili državu.

Tomislav Jakopović (22) pred dvogodišnjim sinom u zagrebačkoj Nazorovoj ulici je 2006. godine ubio suprugu Jelenu Sabinu (25), od koje se razvodio, a zatim si presudio. Imao je 30 kaznenih i prekršajnih prijava, a Jelena Sabina je zbog njega boravila i u Sigurnoj kući.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić Jelena Sabina Jakopović

Andrija Jauk (25) zbog neuzvraćene ljubavi je 2008. godine ispalio četiri hica u Niku D. (17) dok je putovala u školu. Potom je presudio i sebi. Dugo ju je tjerao da ostavi dečka i bude s njim, ali ona ga je odbijala.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata Nika D.

Krvoproliće u Glini 2010. godine još pamti cijela Hrvatska. Josip Štajdohar (29) iz pištolja je pucao u suprugu Nikolinu (23) ispred njihova dva sinčića od dvije i četiri godine, a potom pokušao presuditi sebi. Nikolina je tek izašla iz Sigurne kuće.

Boris Ščitar/PIXSELL | Autor: Boris Ščitar/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/PIXSELL Nikolina Štajdahor

Marijo Slabinjac (41), policajac iz Graboštana kraj Sunje, ubio je 2013. bivšu suprugu Blaženku i njezina novog dečka Ivicu Hajdukovića. Dok su bili u braku, Marijo je teško zlostavljao Blaženku.

Karlovčanin Damir Matan (53) ubio je suprugu Snježanu 2015. godine. Noć prije nego što ju je ubio proveo je u zatvoru jer je bio nasilan prema Snježani.

Facebook | Autor: Facebook/RNK Sladorana Foto: Facebook/RNK Sladorana Snježana Matan

Isti dan kraj Obrovca je Marko Brkić (52) ubio suprugu Anku (49). Bio je poznat kao “nezgodan” kad bi popio.

Dino Stanin/PIXSELL | Autor: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL Anka Brkić

Katicu Ilišinović (50) suprug Ante (52) također je tukao kad bi se napio. Na kraju ju je prošle godine ubio. I Splićanin Boris Čipčić (50) tad je ubio svoju ženu Maricu (49).

'Svatko od nas ima svoju točku bez povratka...'

Zbog prekida veze ili razvoda čovjek može osjećati i duboku narcističku povredu, kao povredu vlastite osobnosti, gubitak poštovanja, sigurnosti, povjerenja u život, ljude, obitelj... Većina ljudi ipak se oporavi u takvim situacijama, Međutim, osjetljiviji ljudi, osobe s poremećajima osobnosti ili osobe s nekim psihičkim smetnjama ili psihičkim bolestima koje nisu liječene imaju veći rizik za počinjenje nasilnih djela, rekao je psihijatar Špiro Janović.

Dodao je da osjećaj osobne povrede može biti toliko jak da neki misle kako im ne preostaje drugi način spasa, nego totalna destrukcija sebe i drugoga.

- U tom smislu svatko ima svoju točku bez povratka koja može pokrenuti destruktivnu reakciju - rekao je Janović.     

U video vijestima pogledajte i:

- Ove žrtve ni država nije zaštitila od nasilnika

 - Osumnjičeni za ubojstvo Kristine Krupljak: Izbo ju je više od 30 puta?

 - Liječnice na Srebrnjaku spasile dijete od gušenja kikirikijem

 - Niko Kovač najplaćeniji je igrač video igrica na svijetu

 - Slikar Frano Massia (92) izlagao je s Picassom, a još slika svaki dan

 - Matej Ilić i Marija Fulgosi su volonteri godine

 - Otokar Levaj ponovno u školskim klupama

 

Message