Obavijesti

Video

Komentari 223

Zastupnici, dosta je! Vaš nerad i nered stoje nas 50 milijuna kn

Odlično plaćeni, s gomilom beneficija o kojima običan čovjek može samo sanjati, naši su parlamentarci izvrgnuli ruglu ideju “najvišeg doma” i institucije “iznad koje stoji samo Bog”...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

00:59

Lupanje po stolovima, vrijeđanja, pozivanje na obračun šakama, nekulturno vikanje i svađanje... To je samo dio cirkusa koji su nam ovaj tjedan priredili saborski zastupnici.

Dva dana za redom, Saborom je vladao potpuni kaos. Stevo Culej je puštao Tuđmanove govore s mobitela, Ivan Pernar je “lajvao” pojedine govornike, neki zastupnici ponašali su se kao razulareni uličari. Grmoja i Plenković su se svađali, svi su međusobno optuživali... Odlično plaćeni, s gomilom beneficija o kojima običan čovjek može samo sanjati, naši su parlamentarci izvrgnuli ruglu ideju “najvišeg doma” i institucije “iznad koje stoji samo Bog”. Pritom su nas opet zadužili. Ne nekom besmrtnom zaslugom, nego doslovce: plasiranjem obveznice radi pokrivanja troškova HAC-a, tvrtke koja je poznata po tome da kao malo koja voza građane. Saborski zastupnici uskoro će prestati s cirkusom.

Ali ne zato što će se uozbiljiti, nego zato što idu na odmor. Od čega? Od nerada, protkanog plandovanjem, prožetog dokolicom. S današnjim imaju još deset radnih dana koje će provesti u saborskim klupama do kraja godine. Naime, 15. prosinca Sabor zbog Ustavom propisane stanke prestaje s radom, a zastupnici će imati mjesec dana odmora. Prema Ustavu, odmor im traje do 15. siječnja, nakon čega se ponovno vraćaju na radna mjesta.

Postavlja se pitanje, čemu uopće plaćamo tu kastu i kakva je korist od nje, čak i ako rade?

Kad smo od naših zastupnika čuli neki pametan, upotrebljiv plan koji bi doveo do napretka ove zemlje? Sad su ukinuli Povjerenstvo za Agrokor, iako je istina o nastanku tog čudovišta očito bila korisna za izlječenje ove zemlje.

Za sebe se uvijek pobrinu

Istodobno, ministar zdravstva Kujundžić tvrdi kako nema novca za liječenje sve bolesne djece, no kad sebi kupuju limuzine, izgovora nema. Novac se uvijek nađe. Politička kasta svoje pozicije koristi uglavnom zato da blokira bilo kakve promjene, jer oni žive dobro, a od promjena bi imali samo štetu. Primaju plaću od 15 do 16 tisuća kuna (Božo Petrov obećao ju je smanjiti na 9999 kuna), saborska hrana im je gotovo besplatna, kao i prijevoz, primaju dnevnice, naknade za odvojeni život i fućka im se za obične građane. Godišnji trošak za bruto plaće 151 saborskog zastupnika iznosi oko 50 milijuna kuna, odnosno neto oko 25 milijuna kuna. Prema toj računici, mjesečno se na neto plaće zastupnika izdvoji dva milijuna kuna bez obzira na to radili ili ne radili.

Osim plaće, zastupnici imaju pravo na zastupnički paušal od 1500 kuna i naknadu za odvojeni život od 1000 kuna, no te naknade ne isplaćuju se tijekom ustavne stanke. Oni zastupnici čije je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na trošak smještaja, i to u mjesečnom iznosu 2500 kuna na ime najma te 500 kuna za troškove režija, a tu je i naknada troškova prijevoza, dnevnica i hotelskog smještaja tijekom službenih putovanja.

Privilegije su im bezbrojne

Od siječnja do srpnja 2017. za tu svrhu potrošeno je 4,66 milijuna kuna. Koliko ti troškovi iznose u drugoj polovici godine još nije objavljeno, ali može se očekivati da će ukupan trošak u godinu dana iznositi oko devet milijuna kuna.

Većina njih svjesna je da su i ova Vlada, i ova parlamentarna većina, i ovaj saziv Sabora u cjelini posve neefikasni te da od njih nikad neće biti ništa, ali strepe od novih izbora jer znaju da bi narod mnoge među njima zauvijek prekrižio i da bi Sabor - a tim i takav luksuzni život, bez puno rada - ubuduće mogli gledati samo na TV-u. Od početka godine do 23. studenog naši su zastupnici na plenarnim sjednicama odradili ukupno 94 radna dana, što znači da će do kraja godine imati ukupno odrađena 104 radna dana!

Gdje toga ima!? Osim ove jednomjesečne stanke, zastupnici tijekom ljeta imaju dva mjeseca godišnjeg odmora jer je u to vrijeme Ustav predvidio stanku od 15. srpnja do 15. rujna. Od srpnja ove godine zastupnici koji neopravdano izostanu s posla novčano se kažnjavaju. Kazna im se ne oduzima od plaće, nego od spomenutog paušala.

U vijestima pogledajte i ove priče:

- Može li Ratko Mladić, poput Šešelja, na slobodu?

- Debakl Despacita: Za Fonsijev koncert u Zagrebu navodno prodali premalo karata

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 223
VIDEO

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt
VELIKI INTERVJU

Daniela Trbović: Jednom mi je gledatelj zaželio smrt

Daniela Trbović poznata je televizijska voditeljica na HRT-u. Otkrila je kako je to biti na televiziji u 60-ima i zašto se 's drugačijim metrom mjeri muška i ženska ljepota na televiziji'. Pogledajte u intervjuu

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno