Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Život na ulici: 'Mama je našla dečka pa me izbacila iz kuće'

Dokumentarac BBC-ja 'Children in Need' ogolio je tužne živote tinejdžera beskućnika koji su ostali bez podrške obitelji i sami lutaju britanskim ulicama

Foto: Instagram
52 komentara

Reporterka Stacey Dooley susrela se tako s 18-godišnjim Joshom iz Blackpoola kojega je majka istjerala iz obiteljskog doma nakon što je pronašla novog dečka.

- Rekla mi je da nema dovoljno mjesta. Blokirala mi je broj mobitela i svaki kontakt s njom tako da mi je samo preostalo nekako se snaći - objasnio je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❤️ @bbcone our film for children in need 🐻

A post shared by Stacey Dooley (@sjdooley) on

Pomoć je primio od organizacije Streetlife centre no na ulici često završi jer svoj krevet ustupi mladim djevojkama beskućnicama. To radi zato jer se boji za njihovu sigurnost na ulici.

- Kad spavate vani, morate paziti na svaku sitnicu. Morate sakriti cipele, mobitel i ostale stvari jer narkomani dolaze do vas i uzimaju sve što mogu. Kad dođu do mene i vide da sam muško, onda odlaze. No, ako je riječ o djevojci, postanu nasilni i neugodni. Zato ne želim da djevojke spavaju vani - priča Josh.

TAJNI ŽIVOT 'SKVOTERA' Mile spašava beskućnike: 'Malo treba da se 'sklizne' do dna...'

Po zanimanju je mehaničar no posao je izgubio kad je ostao bez adrese prebivališta te sad radi kao dostavljač. A taj posao ide ruku pod ruku sa spavanjem na ulici. Jer kad završi smjenu, u 23 sata, mjesta u skloništu više nema pa mu preostaje samo spavanje vani u vreći pod vedrim nebom.

Počeo je kao mehaničar raditi već sa 16 godina i bio je izuzetno ponosan na svoje zvanje.

- Tada nisam mogao ni zamisliti da ću biti u ovoj situaciji. No, nadam se da bih u godinama koje dolaze mogao imati dobar posao, kuću i nekoga kome je stalo do mene - poželio je Josh.

Shelby (18) je beskućnica u Manchesteru već nekoliko mjeseci. U Domu za nezbrinutu djecu bila je od 14. godine, no kad je napunila 18 rekli su joj da se u roku od 28 dana mora odseliti.

- Zadnjeg dana boravka tamo rekli su mi da sam od sada beskućnica. Moja situacija je grozna. Trenutno se učim nositi s njom - ispričala je.

ROMANO IZ RIJEKE: 'Ostavili su me još kao bebu, a 22 godine bio sam beskućnik...'

Noći na ulici su joj zastrašujuće. Boji se spavati tamo. Radije s prijateljicama hoda i ostaje budna nego da sklopi oči.

- Ne želimo izgledati kao beskućnice. Ako zaspemo, netko će nas već opljačkati. Ovdje na ulici svaki čovjek mora brinuti o sebi - objašnjava.

Caitlin (19) živi u šatoru ispod mosta.

- Moje svakodnevne brige su potpuno drugačije od briga mojih vršnjakinja. Moram pronaći način gdje su oprati svoje u odjeću i sebe, gdje ću pronaći nešto za jelo. Nemam novca ni doma. Život u šatoru učini vas depresivnim - priča Caitlin.

ZAJEDNO NA ULICI 30 GODINA Par beskućnika vjenčao se pod mostom - gdje su se i upoznali

Radila je u jednom fast food restoranu, ali nije uspijevala uskladiti posao sa životom na ulici.

- Ne mogu otići na posao iz šatora u kojem živim. Ne mogu se tako tamo pojaviti. To me uzrujava i deprimira. Inače sam često deprimirana. Vjerojatno se zbog toga puno smijem, da to prekrijem - priča reporterki BBC-ja.

Millie (17) je sa 14 godina završila na ulici. Otišla je od obitelji zbog lošeg odnosa s majkom. Sa socijalnim radnikom je pokušavala pronaći najbolje rješenje za svoju budućnost. Sada živi sa zamjenskim roditeljima i nada se studiju medicine.

A burning car is seen on Bourke Street, in Melbourne DOBIO JE 79.000 $ Pomogao je uhvatiti napadača: Skupili su novac za beskućnika

- Kad nemate dom osjećate se zabrinuto, sve vas to jako iscrpljuje. Stalno sam bilo pod stresom, nisam znala što napraviti. Nisam se znala nositi ni s emocijama. Mislim da mi je sve to utjecalo i na mentalno zdravlje - opisala je svoju situaciju.

Zaključila je kako svatko treba imati dom jer se jedino tako može sigurno kretati kroz život.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message