Obavijesti

Zaboravi na gen pretilosti i smršavi pomoću ova 3 koraka

Zaboravi na gen pretilosti i smršavi  pomoću ova 3 koraka
9

Polako, nemoj se ljutiti na roditelje iako je zapravo… njihova krivnja. Zašto? Jer si od njih dobio gene zbog kojih imaš tendenciju debljanja i ne možeš smršaviti

Polako, nemoj se ljutiti na roditelje iako je zapravo… njihova krivnja. Zašto? Jer si od njih dobio gene zbog kojih imaš tendenciju debljanja i ne možeš smršaviti. Na sreću znamo kako kontrolirati gen pretilosti i učinkovito skinuti nepotrebne kilograme ovoga proljeća.

Zašto restriktivne dijete ponekad razočaraju, a neke žene, iako se prežderavaju i ne bave se sportom – ne debljaju? Prema mišljenju znanstvenika odgovori na ta pitanja zapisani su u DNK kodu, tj. u  našem "privatnom" popisu gena koji govore o našem izgledu, karakteru i mogućnostima.

Jedan od krivaca pretilosti je gen debljine a konkretno gen sklonosti pretilosti (eng. FTO – fat mass and obesity associated gene).  Kod ljudi gen FTO otkrili su britanski znanstvenici 2007g. Smatra se da ovaj gen posjeduje trenutno više od 50 % Europljana, 1/3 stanovnika SAD-a (među kojima polovica europskih korijena) i kod ¼ Južnoamerikanaca. Iz brojnih znanstvenih istraživanja (u jednom eksperimentu je sudjelovalo čak 38 tis. Europljana) rezultira da gen FTO povećava rizik razvoja pretilosti za čak 70 posto!

 Znači li to da se moraš predati svojoj genetskoj sudbini bez borbe? Ništa sličnog: upoznaj se sa 3 jednostavna trika zahvaljujući kojima ćeš moći smršaviti brzo i učinkovito. Počinjemo!

Korak 1
Napravi DNK testiranje

Svoj gen debljine možeš identificirati pomoću nutrigenetike – nove grane znanosti i medicine. Nutrigenetika istražuje značenje naslijednih karakteristika te njihov utjecaj na odnose između prehrane i zdravlja.

Zahvaljujući DNK testiranjima i analizi gena FTO u mogućnosti si prepoznati tri glavna područja rizika koja imaju loš utjecaj na tvoju težinu: masnoće i ugljikohidrati (šećeri), metabolički procesi te preosjetljivost ili netolerancija na prehrambene proizvode. Iz tog razloga  način prehrane ne bi smio biti slučajan nego prilagođen tvojim konkretnim potrebama.

Korak 2
Počnite genodijetu

Određivanje takvog osobnog profila gena omogućava komponirati dijetu zahvaljujući kojoj ćeš smršaviti i izbjeći bolesti povezane s pretilošću. Takvu personaliziranu dijetu znanstvenici su nazvali "genodijetom". Specijalisti su sigurni da se učinkovito mršavljenje prestaje bazirati na mišljenjima a počinje se bazirati na znanstvenim činjenicama.

Kao dokaz rastuće važnosti DNK testiranja na području pretilosti gena treba znati rezultate istraživanja, koje je provedeno od strane znanstvenika sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Oni su ispitali ukupno 101 ženu: dio njih je bio na genodijeti, ostale su bile na drugim dijetama. Rezultat? Dame, koje su "poslušale" svoje gene, izgubile su prosječno 5,8% tjelesne težine – to je bilo 2,5 puta više nego u slučaju dijeta koje nisu prilagođene DNK. No, to nije sve. Prehrana koja se temelji na analizi genetskog koda testirana je također u Danskoj. I pažnja: među 7700 osoba koje su sudjelovale u istraživanju  čak 90% je primijetilo gubitak težine

Korak 3
Isprobaj novu metodu nutrigenetičara iz SAD-a

Odgovorom na napredak u genetici pokazalo se stvaranje novog tretmana mršavljenja. Američki stručnjaci iz nutrigenetike razvili su novu komponentu, koja na staničnoj razini sagorijeva suvišne masne stanice. Na taj način, ketoni maline, a o njima je riječ, omogućuju mnogim ženama skidanje neželjenih naslaga masnoća.

Genetičari iz SAD-a su uvjereni da će nova metoda (koja se već dokazala u njihovoj zemlji) pomoći tisućama Europljanki da ponovno postignu težinu i figuru iz snova. Više o ketonima malina, naći ćeš na ovom linku.

Klikni ovdje i pročitaj o novoj metodi mršavljenja iz SAD-a >>

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'