Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zagrebački Velesajam - Sajam županija 19.09.-23.09.

Na jednom mjestu posjetitelji će upoznati i doživiti nematerijalnu kulturnu baštinu, tradicijske zanate, običaje i atraktivne turističke manifestacije iz hrvatskih županija u sklopu projekta

Zagrebački Velesajam
Foto: Zagrebački Velesajam

Prvog dana sajma 19.09., u sklopu Svečanog otvorenja posjetitelji će doživjeti dio atmosfere atraktivnih manifestacija kao što su: Ličko prelo iz Gospića, Kaj su jeli naši stari iz Vrbovca, Zvonimirovi dani u Kninu, karnevalske svečanosti s Riječkog prstena i dr. LADO će nas provesti pjesmom i plesovima kroz Hrvatsku, a čuvarice tradicije „Ethnotine“ pokazat će kako se čuva tradicija kroz atraktivne glazbeno plesne točke. 

Organiziramo i posebnu reviju ethno dizajnerice Mine Petra, koja će predstaviti kolekcije inspirirane hrvatskom nematerijalnom baštinom: Sinjska Alka, licitari, paška čipka, zlatovez itd.

Tijekom pet dana, posjetitelji će moći vidjeti kako izgleda Primorska svadba ili svadbeni običaji iz Pirovca, Zagorska svadba, Jeseni u Klanjcu, Ogulinski festival bajki, Plodovi gorja iz Gorskog kotara, Picokijada, Sretno Selce, Vitezovi vranski iz Pakoštana, Renesansni festival, Saljske užance, Velika martinjska špelancija iz Križevaca.

U zanimljivim i atraktivnim programima sudjeluje preko 2.000 sudionika. 

Posjetitelji će imati prigodu upoznati se i projektima VRIJEDNE RUKE i KUPUJMO HRVATSKO, koji organizira HGK.

Nacionalne manjine i predstavnici iz susjednih zemalja predstavit će svoj folklor, običaje i pjesmu kroz poseban program 23.09.2012. ( od 17.00 do 20 sati) i na taj način ćemo obilježiti Dan europske baštine i Međunarodni dan kulturne baštine.

Sajam županija jedinstvena je prilika da posjetitelji, na jednom mjestu, mogu vidjeti i doživjeti dio bogate nematerijalne baštine, jer Hrvatska je prva po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-voj listi, a treća u svijetu ( iza Japana i Kine).

Projekt je prepoznalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je dalo preporuku školama da posjete ovu značajnu manifestaciju.

Cjelokupni program Sajma županija možete pogledati ovdje, a rapored predstavljanja županija na ovome linku.

Message