Obavijesti

News

Komentari 68

Morali su blokirati dio Osijeka: Obitelj kuću dijelila s - osama

Morali su blokirati dio Osijeka: Obitelj kuću dijelila s - osama
7

U kući s golemim osinjakom u Višnjevcu je bila dvomjesečna beba, a majku su 2 puta ubole. Pozvali su vatrogasce misleći da im nad glavama nadlijeću stršljeni

VIDEO

Kad su suprugu ubole dva puta, nisam imao više što čekati. U kući imamo dvomjesečnu bebu, uključio nam se alarm, morali smo djelovati. Pozvali smo vatrogasce i akcija uklanjanja golemog osinjaka koji je u posljednja dva tjedna nastao na tavanu naše kuće mogla je započeti, opisao nam je Ivan Mak iz Višnjevca situaciju zbog koje je dio tog osječkog prigradskog naselja u ponedjeljak navečer morao biti privremeno blokiran.

Prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek, preplašeni ukućani su vatrogasce pozvali misleći da im nad glavama u rojevima nadlijeću – stršljeni.

Osinjak je bio ogroman, veličine jednog prostornog metra

- Ne bi nas ni to iznenadilo jer u posljednje vrijeme imamo jako puno dojava o gnijezdima stršljena za koje nas građani mole da ih pomognemo ukloniti. Zato smo po dolasku na teren u Ulicu Petra Šubića Zrinskog u Višnjevac iz mjera predostrožnosti zapriječili pristup kući dok traje intervencija jer stršljeni znaju biti i pogubni. S domaćinima smo se popeli na tavan na kojem smo, srećom, utvrdili da su u pitanju ipak bile ose, ali prilično velik broj. Osinjak je bio ogroman, veličine prostornog metra, i dobro je da smo došli noću kad ti kukci miruju. Zaprašili smo tavan, omamili ih i odnijeli osinjak na travnatu površinu ispred kuće i zapalili ga. Sve je to trajalo oko 45 minuta, priča Boris Banjan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

www.vatrogasci-osijek.hr

Ivan Mak je htio ukloniti golemi osinjak i prije vatrogasaca, no od nadležnih službi koje bave takvim poslovima je dobio odgovor da samo njihov izlazak na teren košta oko 1.000 kuna, a sa svim tretmanima, uključujući i injekcije za ukućane, trošak bi bio veći od 3.000 kuna.

Prema Ivanovim riječima ose su golemi osinjak napravile za dva tjedna.

- Najgore je bilo slušati zvuk njihova zujanja na tavanu. Već smo bili izludili, priča Ivan.

www.vatrogasci-osijek.hr

Prema riječima Enriha Merdića iz Zavoda za biologiju osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, teško je govoriti o nekoj najezdi osa, koje se u posljednje vrijeme mogu vidjeti na mnogim mjestima i u velikom broju. Prema riječima ovog uglednog stručnjaka za kukce, povećanom broju osa pogodovalo je dugo sušno razdoblje.

www.vatrogasci-osijek.hr

Merdić savjetuje da se nitko sam ne upušta u uklanjanje osinjaka, jer za to postoje specijalizirane tvrtke, kao i Zavod za javno zdravstvo, te da je samoinicijativno prskanje osinjaka i tjeranje osa na improviziran način - Sizifov posao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.