Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaštitite psa od krpelja i zaraze opasnom piroplazmozom

Piroplazmoza je izrazito opasna bolest koja može ugroziti život vašeg psa, a prenose je krpelji. Najbolja preventiva je zaštita psa od krpelja.

Sponzorirani članak
Foto: Sponzorirani članak

Na tržištu postoji čitav niz preparata koji služe u svrhu zaštite od krpelja i ostalih ektoparazita tako da svaki vlasnik može pronaći nešto sa čime će adekvatno zaštiti svojeg ljubimca

Proljetni su dani idealni za šetnju pri­rodom s kućnim ljubimcom. No, mnogi vlasnici strahuju od zaraze krpeljima koji mačkama i psima mogu prenijeti mnoge bolesti. Jedna od njih je piroplazmoza, bolest koja može biti smrtna za ljubimca. Piroplazmoza je parazitarna bolest uzro­kovana mikroorganizmom koji parazitira u eritrocitima tj. ulazi u crvena krvna zrnca, u njima se dijeli i na taj način ra­zara zaraženu stanicu i posljedično tome dolazi do smanjenja tih istih stanica što na kraju dovodi do anemije i čitavog niza kliničkih znakova koje ćemo kasnije spo­menuti. Glavni prijenosnik je krpelj koji obitava najčešće u šikarama i visokim travama. Pojava krpelja nekad je bila vezana za proljeće i jesen, ali na žalost promjenom klime ta vremenska granica se izgubila pa tako krpelje, a s njima i prioplazmozu susrećemo praktički cijelu godinu. Grad Zagreb i okolica je posebno ugroženo područje s vrlo visokom uče­stalošću pojave same bolesti.

Simptomi bolesti i preventiva

Vrijeme od ugriza krpelja pa do pojave prvih znakova bolesti varira najčešće od 2 do 7 dana. Bolest u pravilu nastupa naglo, a klasični simptomi su visoka temperatura, slabost i malaksalost životinje, bezvoljnost, povraćanje i proljev, krvavo mokrenje, krv u stolici... 

Na žalost, uz svu veterinarsku skrb i pravovremeno liječenje ova bolest može završiti pogubno za psa. Kao i uvijek vrijedi zlatno pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Na tržištu postoji čitav niz preparata koji služe u svrhu zaštite od krpelja i ostalih ektoparazita tako da će svaki vlasnik pronaći nešto sa čime će adekvatno zaštiti svojeg psa. S obzirom da krpelja kod nas ima kroz cijelu godinu potrebno je i psa cijelo vrijeme štititi od krpelja.

Frontline COMBO učinkovito štiti vašeg ljubimca i sprječava prenošenje bolesti

Frontline COMBO je ektoparaziticidno sredstvo protiv vanjskih parazita (insekticid/akaricid) za pse i mačke. Frontline COMBO brzo ubija krpelje i buhe. Moguće je da vidimo krpelja na psu nedugo nakon što se prihvati za dlaku ljubimca, ali bitno je da Frontline COMBO ubija krpelja prije nego on uspije prenjeti bolest psu, mnoštvo znanstvenih studija potvrđuje učinkovitost Frontline COMBO zaštite  od bolesti koje prenose krpelji. 

Frontline COMBO dovoljno je primijeniti jednom mjesečno zbog postojanosti zaštite koju tijekom svih 30 dana osigurava. Frontline COMBO posebno je učinkovit ako nam ljubimac ima problem sa buhama, sprječava kontaminaciju okoliša s jajašcima i ličinkama buha. Frontline COMBO siguran je za upotrebu kod mladunčadi, gravidnih životinja i životinja koje doje. I zato je  Frontline COMBO prvi izbor veterinara koji uzimaju u obzir sve aspekete zaštite vašeg ljubimca.

Message