Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Što stručnjaci ne bi nikad jeli: Rajčice iz konzerve ali i kokice

Što stručnjaci ne bi nikad jeli: Rajčice iz konzerve ali i kokice
4

Stručnjaci: Kokice iz mikrovalne, govedina hranjena kukuruzom, umjetno uzgojeni losos i rajčice iz konzerve namirnice su koje značajno mogu utjecati na zdravlje

VIDEO

Neke zdrave namirnice radi svog načina uzgoja, konzerviranja, aditiva ili same pripreme mogu štetno djelovati na naše zdravlje, upozoravaju prehrambeni stručnjaci, od endokrinologa, toksikologa do poljoprivrednika. Oni su za Fox News sastavili listu namirnica koje treba potpuno izbaciti iz prehrane kako bi sačuvali zdravlje.

Endokrinolozi: Ne jedite rajčice u konzervi

Konzerve se s unutrašnje strane oblažu tankim slojem koji sadrži bisfenol A. Radi kiselog svojstva rajčica, BPA ulazi u sastav hrane te ga tako i unosimo u organizam. Taj se sintetski estrogen povezuje s brojnim zdravstvenim poteškoćama, poput srčanih bolesti, dijabetesa, neplodnosti i pretilosti, upozoravaju endokrinolozi.

- Iz konzerve s rajčicama od jedne litre u naše tijelo dolazi oko 50 mikrograma BPA, što ima značajan učinak na zdravlje, osobito na mlade i djecu - rekao je endokrinolog dr. Fredrick Vom Saal sa Sveučilišta Missouri.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Savjetuje da umjesto toga radije odaberete pasiranu rajčicu u staklenkama ili tetrapaku. 

Poljoprivrednici: Izbjegavajte govedinu hranjenu kukuruzom

Osnovna prehrana goveda je trava, a ne žitarice. Zbog toga je govedina hranjena travom bogatija vitaminima i mineralima te sadrži manje zasićenih masti koje povećavaju rizik od bolesti srca.

- Trebamo poštovati prirodni zakon da su goveda biljojedi te da je meso od takvog goveda uvijek zdravije nego od životinje koja je hranjena žitaricama ili drugom zamjenskom hranom koja je vjerojatno GMO podrijetla i sadrži aditive - kazao je poljoprivrednik Joel Salatin.

Toksikolozi: Izbjegavajte kokice iz mikrovalne

Vrećice u kojima su pakirane kokice za mikrovalnu pećnicu sadrže brojne kemikalije, poput perfluoroktanske kiseline koje se povezuje s neplodnosti. Testiranja na životinjama također su pokazala da ta kemikalija povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod životinja.

- Kokice pecite i jedite na starinski način, a kako bi one bilo još zdravije nemojte pretjerivati sa soli - ističe toksikologinja Olga Naidenko.

Ratari: Izbjegavajte neorganske krumpire

Korjenasto povrće apsorbira herbicide, pesticide i fungicide iz tla u kojemu raste, zbog čega ono koje nije organski uzgojeno ugrožava naše zdravlje. U grupu korjenastog povrća spadaju još i mrkva, celer, peršin i repa.

- Kako bi provjerili je li krumpir organski uzgojen, nakon što ga kupite ostavite ga neko vrijeme te promatrajte da li klija. Ako se to ne dogodi, znači da je prepun herbicida i ne može biti zdrav za ljude - kaže predsjednik američkog Udruženja organskih uzgajivača hrane, Jeffrey Moyer.

Ribari: Izbjegavajte uzgojeni losos

Losos koji je uzgojen u bazenima sadrži kancerogene spojeve koji povećavaju rizik od brojnih vrsta karcinoma i dijabetesa. Također, u umjetnom se uzgoju često životinje tretira antibioticima kako bi bili otporniji, što narušava hormonalnu ravnotežu u ljudskom organizmu.

- Volite li losos, jedite samo onaj divlji. I takve vrste možete kupiti zamrznute ili dimljene, a to je jedini način na koji možete osigurati da je riba koju jedete zdrava - kaže dr. David Carpenter, direktor Instituta za zdravlje Sveučilišta Alabama.

Mljekari: Izbjegavajte mlijeko s umjetnim hormonima

Neki od masovnih proizvođača mlijeka kravama daju goveđi hormon rasta kako bi povećali količinu mlijeka koju proizvode. Time se kod krava povećava učestalost infekcije vimena, zbog čega u mlijeko osim antibiotika može dospjeti i gnoj.

- Hormoni u mlijeku povezuju se i s većim rizikom od raka. Iako se u većini zapadnih zemalja zabranjuje prodaja takvog mlijeka, ako niste sigurni provjerite deklaraciju. Ako na njoj piše rBGH ili rBST, to znači da je ono dobiveno od krava tretiranih hormonima - kaže Rick North, direktor američke kampanje "Sigurna hrana".

Agronomi: Izbjegavajte jabuke tretirane pesticidom

Jabuke su poznate kao voće koje se najviše tretira pesticidima, koji ulaze u njenu koru i ne može ih se dovoljno dobro isprati da ih ne unesemo u organizam. Rješenje nije ni guljenje kore, jer veće količine prodiru i dublje od nje.

- Uzgajivači i radnici koji rade na farmama s jabukama i tretiraju ih pesticidima imaju znatno veće stope obolijevanja od raka, što je očiti dokaz opasnosti koja dolazi od pesticida - kaže Mark Kastel s Instituta Cornucopia.

Rješenje je kupovina jabuka od prirodnih uzgajivača, ali i sadnja vlastitog stabla jabuka kojeg nećete tretirati ničime. Jedan od sigurnih načina provjere je li jabuka tretirana pesticidima je promatranje. Ako je ona savršenog oblika, bez udubina ili mrlja na kori, možete biti sigurni da nije prirodno uzgojena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'