To je to što me zanima!

Bernardica Juretić - život poslije droge

Humanitarna udruga „Zajednica Susret“ započela je s radom prije 23 godine te joj je osnovni cilj pružiti podršku i pomoć ovisnicima pri skidanju s droge
Vidi originalni članak

Humanitarna udruga  „Zajednica Susret“ započela je s radom prije 23 godine te joj je osnovni cilj pružiti podršku i pomoć ovisnicima pri skidanju s droge te  u životu poslije droge. Zajednica „Susret prva je takva udruga u Hrvatskoj i ovom dijelu Jugoistočne Europe. 

Udrugu je osnovala, tada mlada časna sestra, a danas žena izvan svećeničkog reda,  Bernardica Juretić. Danas je poput svojevrsnog hrvatskog branda borbe protiv ovisnosti. Sve je započelo kao mala terapijska zajednica u Cisti Velikoj kraj Splita, a danas ona uključuje 4 komune kroz koju su prošle tisuće korisnika. Zahvaljujući „Zajednici Susret“ i Bernardici Juretić mnogi su životi spašeni, a zalutale crne ovce vraćene su u društveno stado.

U komunama svi pojedinci imaju ispunjen dan kako bi borba s ovisnošću bila lakša; uče ih izvršavanju dnevnih obaveza, osiguravaju im posao (uče kukičanje, pletenje, rezbarenje i sl.), pomažu im u administrativnim i birokratskim poslovima (zdravstveno osiguranje. Zavod za zapošljavanje i sl.) te im pomažu u procesu odvikavanja uz stručnu terapeutsku pomoć.

Bernardica svim ovisnicima poručuje: „Uspjeh ovisi o vama samima bez obzira kako kvalitetan naš program bio. Ako ste ušli da bi zadovoljili formu, zbog roditelja, prijetnje zatvorom, a za vrijeme trajanja programa niste pronašli motiv, prva „prilika“ izvan komune vratit će vas drogama. Moj program je svojevrsna škola života, a kao u svakoj školi, imate učenike koji se kroz nju provuku i učenike koji zaista ovladaju gradivom. Za one koji su ovladali programom škole života koji se zove „Projekt Čovjek“, nema straha. Prema dosadašnjim pokazateljima više od 70% ih je došlo do kraja programa i izlječenja“.

 Pozivamo vas da i vi prijavite svoju priču i postanete METRO ZVIJEZDA ZAJEDNICE za 2015. godinu!


Idi na 24sata