To je to što me zanima!

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Grad Zadar

Posjetite Zadar, grad koji živi i izvan sezone. Koncerti i izložbe, prekrasne ulice i trgovi čine ga idealnim odredištem.
Vidi originalni članak

Jedan od gradova s najljepšim zalascima sunca privlači domaće te strane turiste i izvan sezone. Crkva sv. Donata - zaštitni znak Zadra, crkva sv. Krševana, Narodni trg, Kopnena vrata i gradske zidine biseri su arhitekture koje treba posjetiti. Kalelarga, žila kucavica prekrasnoga grada, živi i po zimi kada se ovdje okupljaju domaći i strani gosti. Prošećite ulicama i trgovima, otkrijte brojne znamenitosti te poslušajte zvuke Morskih orgulja, jedinstvenog spoja glazbe i arhitekture. Orgulje kojima energiju daje more idealno su mjesto za odmor od razgledavanja grada uz glazbu koju proizvode valovi. U blizini se nalazi i Pozdrav suncu - impozantna instalacija u obliku amfiteatra koja se sastoji od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Nakon zalaska sunca priređuje se svjetlosni show. Zadarski Arsenal, nekadašnje lučko skladište sagrađeno u 16. stoljeću, danas je multifunkcionalni prostor koji djeluje kao “gradski trg na zatvorenom”. Izložbe, koncerti i manifestacije koje se organiziraju u Arsenalu privlače posjetitelje i nakon ljetne sezone. Raznovrsne izložbe u galerijama također plijene pozornost. Transparentna ljepota: staklo od renesanse do art décoa omogućuje vam ulaznicu u bajkovit svijet staklenih remek-djela.

Naši mali gušti
Poželite li se okrijepiti, od 12. do 18. prosinca prošećite do Poljane Šime Budinića koja se nalazi kod crkve sv. Šime i otkrijte šaroliku ponudu manifestacije “Naši mali gušti”. Prodajna izložba hrane, pića, delikatesa i suvenira zadarskoga kraja, uz gostovanje proizvođača iz drugih županija idealna su prilika da kući ponesete djelić ovog kraja i razveselite najmilije. Upoznajte se sa starim zanatima, tradicijskim suvenirima i narodnim nošnjama uz mirisne fritule i kroštule, zagrijte se kuhanim vinom te doživite blagdansku čaroliju uz prigodni program. Domaće rakije, likeri i maslinovo ulje samo su neke od ideja za darove pod borom.

Đir po gradu
Do 15. siječnja možete se uključiti u ”Đir po gradu”. Tom prigodom otkrijte razna događanja i ostvarite posebne pogodnosti u trgovinama, restoranima i kafićima. Restorani i konobe su pripremili prigodne jelovnike od tri slijeda po povoljnim cijenama, a popis ugostitelja koji sudjeluju u akciji možete provjeriti na internetu. To je idealna prilika da kušate tradicionalna jela: bakalar, palentu, brudet, tripice, gulaše, pašticadu, paštu na pomidorima…i druge delicije koje će pripremljene po bakinim recepturama razveselit male i velike gurmane.

U okviru manifestacije muzeji će nuditi popuste na ulaznice i suvenire, a klizalište i igraonice zabavit će najmlađe. Tijekom prosinca održavaju se brojni koncerti, a u ponudi su i raznoliki programi za proslavu Nove godine. Doček se organizira na više mjesta unutar povijesne jezgre. Glazba s pozornica na Narodnom trgu, u Varoši, na Forumu te na Kalelargi uvest će vas u novu godinu na najbolji način.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Idi na 24sata