To je to što me zanima!

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Od Crikvenice do Raba

Crikveničko-vinodolska rivijera s otocima Krkom i Rabom ponosi se raskošnom kulturnom baštinom u kojoj se ogleda uzbudljiva povijest tog kraja.
Vidi originalni članak

O drevnoj kulturi i civilizaciji svjedoče brojna arheološka nalazišta i sačuvani ostaci poput keramičarske radionice iz doba antike koja se nalazi u Crikvenici, ranobizantske utvrde na Rabu te ostataka rimskih termi i romanskog grada Fulfinuma s ranokršćanskom bazilikom na Krku. Krk se smatra kolijevkom glagoljaštva. U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške pronađena je Bašćanska ploča pisana glagoljicom, koja predstavlja najznačajniji simbol hrvatske pismenosti. U Novom Vinodolskom pronađen je Vinodolski zakonik, najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskome jeziku i glagoljici. Kako biste zakoračili u prošlost posjetite i Vrbnik, jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku u kojem se nalazi najuža ulica na svijetu, široka tek 43 centimetara. Manifestacije poput smotre folklora i klapa u Baški ili festivala orgulja na Rabu otkrivaju uzbudljivu prošlost, baš kao i postave Muzeja Grada Crikvenice, Narodnog muzeja i galerije Novog Vinodolskog, Zavičajnog muzeja u Baški te drugih muzeja i galerija. Secesijska arhitektura, ranokršćanske crkve i ljupke kapelice veličanstveni su ukrasi ovog kraja, a tu su i dvije impresivne ranokršćanske katedrale - Uznesenja Blažene Djevice Marije na Rabu te Uznesenja Marijina na Krku.

Sport i opuštanje
Blagotvorna klima i mirisi aromatičnog bilja čine Crikveničko-vinodolsku rivijeru idealnim odredištem za opuštanje, a zbog brojnih wellness sadržaja i stručnih lječilišta posjećuju je domaći i strani turisti. Poklonici zdravog načina života imaju brojne mogućnosti za aktivni odmor. Avanturisti i rekreativci mogu se okušati u pješačenju ili trčanju jednom od brojnih uređenih staza uz more ili krenuti putevima glagoljaša na Krku, poučnom Premužićevom stazom na Rabu ili Ljubavnom cesticom u Crikvenici. Odredišta za jahanje, paraglajding ili surfanje također je u izobilju, a uputiti se možete i u ribolov pokraj jezera u Triblju, adrenalinski park u Crikvenici gdje se možete penjati po visećim stazama, platformama te mostovima ili se zabaviti uz paintball, nogomet u kavezu i druge aktivnosti. Nezaobilazne postaje za odmor su geopark na otoku Rabu, mjesečeve staze u Baški na Krku, Nebeski labirinti u zaleđu Novog Vinodolskog i Mediteranski labirint ljubavi u Crikvenici.

Gastronomija
Priroda je blagotvorno djelovala i na razvoj gastronomije. Kvalitetno maslinovo ulje, ekološki med, slasni sir, pršut i obilje morskih delicija mogu se kušati u brojnim konobama i restoranima. Među tradicionalnim specijalitetima tu su pogačice od ljekovitog samoniklog bilja u Vinodolu, a omiljene su i šurlice s otoka Krka. Tijekom Adventa, od 29. studenog do kraja prosinca održavaju se brojni eventi. Pripremat će se tradicionalne frite na Fritoboju u Adventskom parku, a na dan sv. Nikole posjetitelji mogu uživati u domaćim delicijama na Sajmu kolača.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Idi na 24sata