Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Od Crikvenice do Raba

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Od Crikvenice do Raba
13

Crikveničko-vinodolska rivijera s otocima Krkom i Rabom ponosi se raskošnom kulturnom baštinom u kojoj se ogleda uzbudljiva povijest tog kraja.

O drevnoj kulturi i civilizaciji svjedoče brojna arheološka nalazišta i sačuvani ostaci poput keramičarske radionice iz doba antike koja se nalazi u Crikvenici, ranobizantske utvrde na Rabu te ostataka rimskih termi i romanskog grada Fulfinuma s ranokršćanskom bazilikom na Krku. Krk se smatra kolijevkom glagoljaštva. U crkvi sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške pronađena je Bašćanska ploča pisana glagoljicom, koja predstavlja najznačajniji simbol hrvatske pismenosti. U Novom Vinodolskom pronađen je Vinodolski zakonik, najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnog prava na hrvatskome jeziku i glagoljici. Kako biste zakoračili u prošlost posjetite i Vrbnik, jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku u kojem se nalazi najuža ulica na svijetu, široka tek 43 centimetara. Manifestacije poput smotre folklora i klapa u Baški ili festivala orgulja na Rabu otkrivaju uzbudljivu prošlost, baš kao i postave Muzeja Grada Crikvenice, Narodnog muzeja i galerije Novog Vinodolskog, Zavičajnog muzeja u Baški te drugih muzeja i galerija. Secesijska arhitektura, ranokršćanske crkve i ljupke kapelice veličanstveni su ukrasi ovog kraja, a tu su i dvije impresivne ranokršćanske katedrale - Uznesenja Blažene Djevice Marije na Rabu te Uznesenja Marijina na Krku.

Sport i opuštanje
Blagotvorna klima i mirisi aromatičnog bilja čine Crikveničko-vinodolsku rivijeru idealnim odredištem za opuštanje, a zbog brojnih wellness sadržaja i stručnih lječilišta posjećuju je domaći i strani turisti. Poklonici zdravog načina života imaju brojne mogućnosti za aktivni odmor. Avanturisti i rekreativci mogu se okušati u pješačenju ili trčanju jednom od brojnih uređenih staza uz more ili krenuti putevima glagoljaša na Krku, poučnom Premužićevom stazom na Rabu ili Ljubavnom cesticom u Crikvenici. Odredišta za jahanje, paraglajding ili surfanje također je u izobilju, a uputiti se možete i u ribolov pokraj jezera u Triblju, adrenalinski park u Crikvenici gdje se možete penjati po visećim stazama, platformama te mostovima ili se zabaviti uz paintball, nogomet u kavezu i druge aktivnosti. Nezaobilazne postaje za odmor su geopark na otoku Rabu, mjesečeve staze u Baški na Krku, Nebeski labirinti u zaleđu Novog Vinodolskog i Mediteranski labirint ljubavi u Crikvenici.

Gastronomija
Priroda je blagotvorno djelovala i na razvoj gastronomije. Kvalitetno maslinovo ulje, ekološki med, slasni sir, pršut i obilje morskih delicija mogu se kušati u brojnim konobama i restoranima. Među tradicionalnim specijalitetima tu su pogačice od ljekovitog samoniklog bilja u Vinodolu, a omiljene su i šurlice s otoka Krka. Tijekom Adventa, od 29. studenog do kraja prosinca održavaju se brojni eventi. Pripremat će se tradicionalne frite na Fritoboju u Adventskom parku, a na dan sv. Nikole posjetitelji mogu uživati u domaćim delicijama na Sajmu kolača.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!
ANKETA

Optička iluzija podijelila svijet: Što vi vidite, psa ili čovjeka?!

Neki će reći da vide čovjeka s ruksakom koji ide prema snježnoj šumi. Drugi će reći da vide psa koji trči prema kameri. Fotografija se masovno šera po društvenim mrežama. Što vi kažete?

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa