To je to što me zanima!

"Festival graševine i pjesme" svake godine iznenađuje

Povodom "Festivala graševine i pjesme" vinari vinogorja Kutjevo, svake godine sljube svoje najbolje graševine u jedno vino. Čin je to koji svake godine iznova iznenađuje.
Vidi originalni članak

Festival graševine i pjesme višednevna je manifestacija koja počinje krajem travnja sljubljivanjem graševina kutjevačkih vinara u festivalsko vino. Nastavlja se punjenjem festivalskog vina i ocjenjivanjem, mladih, starih i predikatnih graševina čiji uzorci dolaze iz svih europskih vinogorja u kojima se graševina proizvodi.

Uz festivalsku pozornicu na perivoju uz kutjevački dvorac smješteni su izložbeni prostori vinara i izlagača. Posjetitelji s festivalskom čašom mogu degustirati sva izložena vina tijekom oba festivalska dana. Kutjevački festival svake godine ugosti eminentna imena hrvatske glazbene scene.

Tijekom prve i druge večeri pjesme nastupa 40-ak popularnih tamburaških sastava i izvođača zabavne glazbe u Hrvatskoj.  Na festivalskoj pozornici dodjeljuju se priznanja i diplome najbolje ocijenjenim graševinama, a slijedi izbor za kraljicu graševine i najbolju fotografiju graševine u cvatu.

Tijekom Festivala održavaju se kulinarski, sportski i umjetnički događaji poput natjecanja streličara, međunarodnog šahovskog turnira, likovne kolonije te kuhanja lovačkog gulaša u kutjevačkoj graševini.

Ususret otvorenju festivala Kutjevom prodefiliraju povijesne postrojbe i kulturno-umjetnička društva koja njeguju folklor kutjevačkog i požeškog kraja.Između brojnih popratnih kulturnih i zabavnih sadržaja, svake godine održava se i stručni simpozij na kojemu su gosti predavači ugledni akademici, znanstvenici i profesori iz područja enologije.

Idi na 24sata