To je to što me zanima!

Asti Gospe! Iz dišpeta nejden u program: Džepni rječnik čestih dalmatinskih izraza

Da bi se kontinentalci i iduće godine na moru lakše sporazumjeli s fetivim Dalmatincima, koristeći uobičajene dalmatinske izraze, odlučili smo ih skupiti na jednom mjestu
Vidi originalni članak

Kontinentalci su se vratili s godišnjih odmora, a oni koji su tek otišli vjerojatno svakodnevno izležavanje nadopunjuju ćakulom s lokalnim stanovništvom, kao što su to činili i oni koji su se vratili.

Uz lokalne izraze, razlika između vokabulara u primorju i na kontinentu su brojne talijanske riječi, koje su radi povijesnih okolnosti te trgovačkih i kulturnih veza dospjele i opstale do današnjih dana u Dalmaciji. Osobito u razgovornom jezičnom stilu.

ISTINA ILI LAŽ Razbijačica mitova: Dalmatinci ipak nisu baš najveće ljenčine

U većini Dalmacije prevladava ikavica, dok se u Dubrovniku i okolici stanovnici služe ijekavicom. Talijanizmi su se u dalmatinskom govoru ukorijenili u gotovo svim područjima, a posebno su dominantni u kućanstvu.

Da bi se i iduće godine lakše sporazumjeli s fetivim Dalmatincima, koristeći uobičajene dalmatinske izraze, odlučili smo ih skupiti na jednom mjestu, a velika pomoć u sastavljanju jednog takvog rječnika bila je Facebook stranica 'Ae' koja nažalost više nije aktivna.  Ili ih je samo na neko vrijeme 'uhvatila fjaka'.

SEKS NAVIKE HRVATA Slavonci se najviše seksaju, a Dalmatinci povećavaju penis

P.S. Molimo domaće da nas isprave ako u čemu griješimo i u komentarima ostave nove ideje za rječnik dalmatinskih izraza, jer autori ovog članka nisu izvorni govornici tog dijalekta, a voljeli bi naučiti više.

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • max2017 18.10.2020.

    da izađe par riječi na "kajkavskom " ili zg narječju bile bi danima demonstracije a na tv se ne smije ni pomisliti izgovoriti jer to mrze više od ekavice iz Zaječara.............toliko su tolerantni da bi tražili otcjepljenje............

  • magic_mushrooms 07.10.2020.

    ***Admin*** Postovani, molimo vas iskljucite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • Dalibor0704 04.10.2020.

    Konobar, ja bi piva! Pa pivaj, ko ti brani.

Komentiraj...
Vidi sve komentare