To je to što me zanima!

Naši ribiči digli velikog bijelog soma! 'To se ne viđa često...'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oliver Šimon i Velimir Mraković, članovi ribolovnih društava Rakitje i Lokvar, putovali su od Zagreba do Španjolske i na rijeci Ebru doživjeli ribolov iz snova: bilo je tu kapitalaca, ali i izuzetno rijedak albino som
Vidi originalni članak

Kad su prije sedam dana dvojica ribolovaca krenula iz Zagreba put Španjolske, nadali su se velikim ulovima u ribolovnom raju na rijeci Ebru, ali nisu mogli biti posve sigurni da će u Kataloniji proživjeti ribički tjedan iz snova! Na njihovim su udicama, naime, završili kapitalci, ali su svjedočili i ulovima neobičnih primjeraka somova kakve se vrlo, vrlo rijetko može vidjeti! 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Oliver Šimon, kinološki sudac koji u Zagrebu sa suprugom vodi salon za njegu pasa, član Ribolovnog društva Rakitje, krenuo je na put prema Španjolskoj kombijem, s prijateljem Velimirom Mrakovićem, članom Ribolovnog kluba Lokvarka iz Lokvi, također strasnim špinerom (naziv za ribolovce koji koriste tehniku potezanja mamca kroz vodu, op. a.).  

GRDOSIJA Čudo u Dunavu: U mrežu ušao som od čak 158 kila i tri metra

Ovdje primjerke od 40 kg ne smatraju kapitalcima!

Trebao im je 21 sat vožnje da stignu u selo Riba-roja d'Ebre na obale Ebra, najdulje i vodom najbogatije rijeke na Iberskom poluotoku. Ondje jedan od ribolovnih kampova drže Šimonovi prijatelji Milan Panić i Goran Stanković, a to područje posljednjih dvadesetak godina predstavlja pravu ribičku meku na Starome kontinentu.

ULOVIO KAPITALCA Nije ga mogao sam ponijeti: U Savi ulovio soma teškog 73 kg

U donjem dijelu toka te rijeke, koja je ispresijecana velikim branama i hidroelektranama, mogućnost da se love kapitalni primjerci somova tako je velika da se primjerci od četrdesetak kilograma i ne smatraju naročitim kapitalcima.

Tjedan ribolova i smještaj koštaju oko 5000 kuna

U vodi je i puno smuđa i šarana, a ima i grgeča. Zato je na obalama Ebra danas više sličnih kampova u koje hodočaste ribolovci iz svih zemalja Europe, a stiže i sve više naših. Neki putuju avionom do Barcelone, no mnogi potegnu i 1900 kilometara automobilom. Sve potrebno za ribolov može se iznajmiti ondje, na licu mjesta, dozvola za ribolov i članstvo u udruzi iznosi 40 eura za dva tjedna ribolova, a hrana i smještaj su prililčno povoljni. Aranžman za tjedan dana ribolova košta oko 5000 kuna.  

Osim što je sam ulovio doista kapitalne primjerke soma, Šimon je u Španjolskoj imao prilike svjedočiti i izuzetno rijetkom ulovu albino soma, kojeg je izvukao stari dunavski vuk Zoran Panić, a sve je zabilježeno i na videu kojeg su nam ustupili za objavu. I Šimon je svoje prve kapitalce lovio na dunavskim vodama, u Dalju.

DOPLIVALA DO OBALE Divovski som napao plivačicu, ugrizao ju za bedro i ozlijedio

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najveći somovi koje je izvukao u Španjolskoj su dugački 242 i 221 centimetara. Fascinantne fotografije svjedoče da njegovi ulovi nisu samo "ribičke priče", bilo je tu doista pravih dvometraša, teških između 60 i 82 kilograma, a sve ribe bez iznimke on je vratio natrag u vodu. 

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Idi na 24sata

Komentari 33

  • mrTrobec 05.04.2019.

    Hoće li ih sada predsjednica primiti i slikati se s herojima

  • 05.04.2019.

    Faknime si vidio kolike mrcine čovik vata a ne ti štukicu od 30dkg i skoro bez prsta si ostao 😂😂😂😂😂...

  • Prki600 05.04.2019.

    Špineri?????Šta je to i kakav je to način pecanja????

Komentiraj...
Vidi sve komentare