To je to što me zanima!

Rasprava o viralnoj karti: Je li umjetna inteligencija zaista prorekla Jugo-Dansku Uniju?

Kako navodi portal Faktograf, pretragom spomenute karte koja je priložena u ovom članku, došli su do izvornika karte, a to je profil na Instagramu tvrtke Amazing Maps koja ima i svoj webshop na kojem prodaju razne karte...
Vidi originalni članak

AI alat izbacio je kartu Europe 2100. godine, a kompanija Amazing Maps je potom napravila novu kartu s nazivima država i saveza u Europi.

Prvotno smo napisali kako je umjetna inteligencija predvidjela nastanak nove Jugoslavije koja će sadržavati sve nekadašnje države, ali će u njoj biti i Albanija i, začuđujuće, Danska. Karta buduće Europe, objavljena i na Redditu, postala je viralna i izazvala brojne rasprave. Portal Faktograf sad donosi neke nove informacije.

Podsjetimo, ovom kartom se previđa da će na početku 22. stoljeća Europa biti podijeljena u nekoliko političkih saveza - Europski savez, Sjeverna unija, Bene i Jugo-Danska unija. AI predviđa i postojanje nekoliko novih država. 

O UMJETNOJ INTELIGENCIJI Marija Selak Raspudić: ChatGPT je lijevo orijentiran. Tuđman mu je sumnjiv, a Tito nekritički drag

Europski savez bi prema toj karti predstavljao nasljednika današnje Europske unije. Irska će 2100., prema AI, Irska više nije podijeljena, a Velika Britanija je zapravo, u cjelini - Škotska. Francuska, Švedska, Njemačka, Češka, Mađarska i Italija ostaju u sadašnjim granicama, dok Austrija i Slovačka tvore novu državu, Austroslovačku, a Rumunjska mijenja ime. Novu državu čine i Bugarska i Grčka - Bugarogrčka. 

Dok Sjevernu uniju čine Norveška i Finska, u svojim dosadašnjim granicama, a savez Bene zapravo današnje članice Beneluksa, ali bez Luksemburga. 

Naravno, karta je izazvala lavinu komentara koji se posebice bave pripajanjem Kraljevine Danske Jugoslaviji, no većina se ipak slaže kako je takvo predviđanje krajnje nemoguće. 

PROŠAO MATURU Stručnjak testirao ChatGPT na maturi iz hrvatskog. Esej je malo 'štekao', evo rezultata

Autori ove viralne objave nisu naveli koju su umjetnu inteligenciju koristili i na osnovu kojih podataka je izrađena karta Europe u 22. stoljeću. 

Kako navodi portal Faktograf, pretragom spomenute karte koja je priložena u ovom članku, došli su do izvornika karte, a to je profil na Instagramu tvrtke Amazing Maps koja ima i svoj webshop na kojem prodaju razne karte.

Javili su se autorima spomenute stranice. Kako navode s Faktografa, zanimalo ih je radi li se uistinu o karti koju je kreirala umjetna inteligencija ili je pak riječ o njihovom autorskom djelu. Dobili su tek kratak odgovor u kojem se navodi da su kartu napravili na temelju one s Reddita za koju se tvrdi da je kreirana pomoću umjetne inteligencije.

Autori stranice Amazing Maps objavili su i “original” karte s Reddita u svojoj objavi na Instagramu, a Faktograf se obratio autoru karte s Reddita. Zanimalo ih je radi li se zaista o karti koju je kreirala umjetna inteligencija (AI), kojim alatom je kreirana karta i tvrdi li umjetna inteligencija da će Danska 2100. godine biti dio Jugoslavije. Naime, karta je na Redditu izazvala veliki interes korisnika, a najveća rasprava razvila se upravo oko Danske i njezine pripadnosti Jugoslaviji.

Korisnik BPB_iAmLars odgovorio je sljedeće: “Umjetna inteligencija koju sam koristio za kreiranje ove karte je Stable Diffusion. Koja je država dio neke druge države dio je mašte korisnika. Nema jasnog da i jasnog ne”.

Više o tome pročitajte na Faktografu.

POGLEDAJTE VIDEO: PITALI SMO GRAĐANE KOJA JE NAJGORA ŽENSKA NAVIKA?

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare