To je to što me zanima!

Internet jako zabavlja činjenica da je himna BiH možda plagijat

Još 2009. godine diglo se podosta prašine oko himne Bosne i Hercegovine. Njen je autor tada naime po prvi put optužen za plagiranje, a sada je video usporedbe postao hit i na Redditu...
Vidi originalni članak

Dušan Šestić 1998. se godine odlučio prijaviti na natječaj za himnu Bosne i Hercegovine nakon što je zapao u financijske probleme. Prijavio je svoju skladbu, no nikada nije očekivao pobjedu. Priželjkivao je drugo ili treće mjesto i adekvatnu novčanu nagradu. 

No, na kraju je zaista pobijedio, a život mu se preko noći promijenio, piše BBC. Naime, autorstvo nad himnom zamjerali su mu Srbi koji su se protivili postojanju BiH, ali i Bošnjaci i Hrvati kojima nije 'dobra sjela' činjenica da je Srbin autor njihove himne. Šestić je sve teže dolazio do novih angažmana, a najveći mu je udarac 2009. godine stigao u vidu optužbi da je njegova skladba najobičniji plagijat uvodne špice komedije 'National Lampoon's Animal House' iz 1978. godine. 

Optužbe su nakon nekog vremena ipak utihnule, sve do danas. Naime, jedan od upravo najgledanijih videa na Redditu je video usporedbe dvije skladbe koji je privukao pažnju velikog broja ljudi. 

- Pokazao sam video svojim roditeljima koji su iz Bosne i postali su vidljivo zabrinuti, napisao je jedan od komentatora na Redditu. 

Nama ne pada na pamet upuštati se u procjene radi li se zaista o plagijatu ili ne, ali fascinantna sličnost zasigurno postoji. Poslušajte i sami. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Babyloader 09.08.2016.

    Mislio čovjek...film je iz 78 a bio je slabo gledan jer ljudima nije bila dostupna tehnologija kao danas....baš je netko obratio pažnju na uvodnu špicu...e problem nastaje kad se prezentiraš u svijetu gdje je netko taj film gledao....pitajte tončija huljiča i ostale "hit" plagijat mejkere...oni uzimaju pjesmice najčešće country glazbe manje poznatih izvođaća te se malo obrade i onda ih magazin rozga i danijela boris novković jurica pađen itd...plasiraju kao autorsko djelo...

  • kardinall 08.08.2016.

    Ha,ha,ha... bosna?? Što je to ili još bolje tko su oni??!! Strašno... bosanci i bosna to je titina umotvorina i njegova bolest..

  • tanjaraf 08.08.2016.

    A lako za himnu...sve ostalo je problem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare