To je to što me zanima!

Kako izbjeći parenje i mužjake? Ženka žabe glumi da je mrtva...

Mislili smo da se one ne mogu braniti protiv napada mužjaka. Smatrali smo da su pasivne, ali izgleda da to nije tako, kazao je dr. Carolin Dittrich
Vidi originalni članak

Isprva se mislilo kako se ženke žabe ne uspiju braniti od neprestanih napada mužjaka. Nekoliko njih zakačilo bi se za jednu ženku te bi u toj borbi nerijetko bilo i stradalih.

Ipak, nova istraživanja s berlinskog Muzeja povijesti prirode otkrila su kako su ženke pronašle novi način za rješavanje spomenutih tegoba.

- Mislili smo da se one ne mogu braniti protiv napada mužjaka. Smatrali smo da su pasivne, ali izgleda da to nije tako - kazao je dr. Carolin Dittrich za Royal Society Publishing.

SVJETSKI DAN ŽIVOTINJA Luka Oman: 'Hrvatskoj treba strožih propisa o zaštiti životinja, ali zapinje i provedba'

Ženke su se počele pretvarati da su mrtve. Najjednostavnije rečeno. Istraživanje je Dittrich proveo sa suradnicom Markom Rodelom.

Postavili su jednog mužjaka u kutiju s dvije ženke, jednom većom i jedno manjom. Ponašanje tijekom parenja snimali su kamerom.

U 33% svih situacija, ženke su se ispružile s ukočenim rukama i nogama kako bi se pravile mrtvima. Ovu taktiku su češće koristile manje žabe.

Dittrich ipak vjeruje kako bi ove brojke bile drugačije u prirodi s obzirom na to da ženke ipak imaju više načina za pobjeći od mužjaka.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 11.10.2023.

    žabe imaju i ruke i noge? da nisam to znao dok nisam pročitao ovaj članak..

  • veselašljiva 11.10.2023.

    Ta metoda mi je dobro poznata..samo kaj moja žaba uvjek ujutro naglo oživi

Komentiraj...
Vidi sve komentare