To je to što me zanima!

Misterij na dnu oceana: Kako je potopljen 'neuništiv' ratni brod

Na današnji dan, 27. listopada 1914. godine, u sjevernom Atlantiku potopljen je HMS Audacious, za kojeg se smatralo da je nepotopljiv brod Kraljevske mornarice. Što se dogodilo?
Vidi originalni članak

Iako je rat trajao već četiri mjeseca, vjerovalo se da je Irsko more mirno. Ratni brodovi britanske mornarice smatrali su se nepotopivima. Iznenada je Audacious naletio na skrivenu minu. Nakon duge borbe, posada je napustila brod, a 12 sati nakon toga, moćni se bojni brod prevrnuo.

Neočekivano, snažna ga je detonacija 'poslala' na dno. Zašto je došlo do spektakularne druge eksplozije? I kako je jedna jedina mina potopila nepotopivi brod?

POGLEDAJTE VIDEO: Povjesničar i ronilac Innes McCartney pokušat će odgovoriti na ova pitanja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

HMS Audacious bio je među najjačim i najbolje naoružanim brodovima i jedini je britanski brod te klase potopljen u Prvom svjetskom ratu. Ronioci su pronašli područje najvećeg oštećenja. Dva velika topa virila su iz olupine na dnu mora. Zbog veličine olupine, ronioci su mogli obići samo mali dio pri svakom zaronu.

Na dnu je ležala i golema cijev torpeda, vjerojatno ga je eksplozija odbacila s druge strane broda. Takva eksplozija razbacala je dijelove broda na kilometar. Njihovo istraživanje se nastavlja...

POGLEDAJTE VIDEO: Ronioci pokušavaju otkriti detalje oko nesreće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Više sličnih sadržaja potražite na intheboxtv.info

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • Dalibor0704 22.11.2016.

    Druga eksplozija je bila kada se topovska punjenja prevrnula i počela udarati jedno o drugo. Cijela municiona komora je eksplodirala, par stotina tona. Tako je otišao i Barham u Sredozemlju, WW2

  • jack_daniels_1 20.11.2016.

    Čekaj malo, naletio je na skrivenu minu, a posada je nakon duge borbe napustila brod??? Wtf nakon borbe s kim?

  • Big_Daddy 👊😎 27.10.2016.

    I ta Titanik su mislili da je nepotopiv pa ga eno sad truli na dnu kao i svi ostali............

Komentiraj...
Vidi sve komentare