To je to što me zanima!

"Našmrkane" pčele zujale u košnici pune entuzijazma

Australski znanstvenici otkrili su da se pčele, koje su dobivale kokain, imale neobične plesne rutine, "brbljale" i čak doživjele krizu s nestankom efekta
Vidi originalni članak

Pčele su vrlo socijalne, oslanjaju se na rigidan klasni sistem te su vezane za svoj dom. Ali, sada je otkriveno da nam nalikuju u još jednom aspektu. Pod utjecajem kokaina ponašaju se kao ljudi. Istraživanje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Macquarie u Sydneyu promatrajući ponašanje pčela koje su tražile hranu.
- Pčele skupljačice hrane otkrivši dobar izvor nektara, lete natrag u košnicu i izvode simbolički ples za svoje kolegice. Na taj način komuniciraju i prenose ostalima kakvu su poslasticu otkrile - rekao je dr. Andrew Barron koji je vodio istraživanje.
Međutim, nakon konzumacije male doze kokaina, vrativši se u košnicu, euforično su plesale i užurbanim pokretima objašnjavale gdje je locirana hrana. Od kokaina su bile pune entuzijazma u komunikaciji. Tjedan dana davali su pčelama kokain, a zatim naglo prestali. Pojavili su se simptomi krize. Znanstvenici vjeruju da bi im pčele mogle pomoći u otkrivanju koji geni se aktiviraju u trenutku ovisničke krize. Rezultati su objavljeni u magazinu Experimental Biology.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • z501 23.12.2008.

    ti si debil

  • Gatsby 23.12.2008.

    Pćele su plemenite životinje koje nama daju Đem!

Komentiraj...
Vidi sve komentare