To je to što me zanima!

'Nije nam svejedno, zmije su nam došle do dječjeg igrališta'

SMUKULJE: U dva dana dvije u Zagrebu. Nije uobičajeno da dolaze u tako naseljeno područje. Roditelji su se uplašili kako se možda radi o otrovnom poskoku te su odmah zvali djelatnike Zoološkog vrta
Vidi originalni članak

Jednu smo vidjeli u petak i nazvali smo Zoološki koji ju je pokupio. No idući dan je izgleda bila ista stvar. Susjedi mi kažu da su vidjeli još jednu, priča nam stanarka Ulice jasmina u zagrebačkom naselju Retkovec gdje su u protekla dva dana uočene dvije zmije kraj dječjeg parka među stambenim zgradama. Roditelji su se uplašili kako se možda radi o otrovnom poskoku te su odmah zvali djelatnike Zoološkog vrta u Zagrebu te su djecu povukli iz parka. No nasreću nije se radilo o otrovnici.

- Imali smo intervenciju, ali ne radi se o poskoku već o smukulji. Zmija je iz ovogodišnjeg legla, a nakon hvatanja smo je odveli u Zoološki vrt odakle će biti vraćena u prirodu - rekao je Darko Ozmec, voditelj terenske ekipe Službe za nezbrinute životinje Dumovec. No roditeljima nije svejedno. U nedejlju u dječjem parku nije bilo ni roditelja niti djece.

- Dobro da nisu otrovne, ali i ovako se djeca uplaše - dodaje stanarka. Kako nam objašnjava Dušan Jelić s Instituta za biološku raznolikost smukulja je neotrovna zmija koja se hrani glodavcima. Nije im još vrijeme za zimski san pa mogu biti viđene u prirodi, no neuobičajeno je da su došle u tako urbani dio u blizini prometnica.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • darko122 16.10.2018.

    Treba samo naučiti djecu ponašati se sa zmijama i ostalim životinjama.Ova vrsta zmije bolja je i tamani štakore koje mačke ne diraju(mislim normalne mačke sa sela, ove gradske zatupljene, leže zajedno sa miševima i jedu one drvenaste kockice)

  • zabiti vlaj 16.10.2018.

    Izuzetno korisna zmija , hrani se malim glodavcima , gusterim pa cak i kukcima i ja sam je imao kod sebe u dvoristu gdje su se bili nakotili mali poljski misevi.Sve ih je ocistila.Ugrizla me nekoliko puta mojom krivnjom a ugriz je bezbolan a ona sama je malo agresivna .Duze je vrijeme nisam vidio pa mislim da me je napustila jer je potrosila svu hranu.Steta jer mi je bila korisna.

  • alija98 16.10.2018.

    Nema straha od tih nego onih otrovnih s markova trga

Komentiraj...
Vidi sve komentare