To je to što me zanima!

Pravi Iron Man: Na leđa stavi mlazni pogon i obara rekorde

Richard Browning je inovator i osnivač tvrtke Gravity Industries. Prije tri godine došao je na ideju o odijelu na mlazni pogon, a nedavno je postavio Guinnessov rekord...
Vidi originalni članak

Richard Browning iz engleskog Readinga postavio je novi svjetski rekord u zanimljivoj disciplini - letenju odijelom na mlazni pogon. 'Britanski Iron Man', kako zovu Richarda, na ideju je došao još prije tri godine.

- Imali smo viziju o tome možemo li pristupiti ljudskom letenju na drugačiji način. Više smo se htjeli osloniti na ljudsko tijelo nego da čovjeka stavimo u neki stroj za letenje, objasnio je Browning, osnivač tvrtke Gravity Industries.

Najveća brzina odijela je 51 km/h, čime je Browning ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Odijelo je dobilo ime Daedalus, a opremljeno je sa šest plinskih turbinskih motora. Tih šest turbina na njegovom tijelu zajedno proizvode 800 konjskih snaga, a na leđima mu se nalazi i spremnik za gorivo, dok je elektronika smještena na prsa.

Teoretski bi mogao letjeti nekoliko tisuća metara u visinu i kretati se brzinom od 450 km/h, ali zbog sigurnosnih razloga u testovima se drži tek koji metar od tla. Naziv Daedalus potječe iz grčke mitologije - Dedal je bio Ikarov otac.

- Letenje ovim odijelom je poput vožnje bicikla u tri dimenzije. Nije dugo trebalo da se moj mozak počne kretati i prilagođavati moje ruke u smislu da nisam toga svjestan. Sad samo zamislim kuda želim ići i - to je to, tvrdi Browning.

On smatra da bi prototip odijela u budućnosti mogli koristiti vojska, spasilačke ekipe, ali i civili. Ipak, tvrdi da odijelo još uvijek nije u potpunosti sigurno.

- Početni cilj odijela je zabava. Potpuno je drugi način manevriranja u zraku i iznenađujuće je lako upravljati odijelom, zaključuje britanski izumitelj Browning.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Nboy 10.11.2017.

    Problem bi mogao biti kad bi bila gužva u zraku pa da se sudaraju onda ne bi razbili vozilo nego sebe a mogli bi pasti i pred vozilo na zemlji koje bi nas dokrajčilo.stoga mislim da je sigurnije da ne uđe u masovnu upotrebu.

  • Behemot 10.11.2017.

    Zanimljiv koncept, samo tko ima slabe ruke mlazni motori mu ih išćupaju iz ramena :O Stavljanjem dva motora na noge bi se dobilo na brzini i sigurnosti ;)

  • Hawke 09.11.2017.

    Predobro. Zamislite u budućnosti mogućnost da svi možemo letiti po gradu umjesto vožnje autima i busevima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare