To je to što me zanima!

Psi i vrućine ne idu skupa! Evo kako spriječiti toplinski udar i što ne smijete raditi po vrućini

Užareni asfalt, zaključani automobili i duge šetnje po suncu i vrućini nisu dobre za zdravlje ljubimaca. Veterinarski fakultet objavio je savjete za vlasnike i kako olakšati život svojim psima tijekom ljeta
Vidi originalni članak

Ljeto je i službeno došlo, a s njime su došle i velike vrućine. Osim na sebe i svoje bližnje, bitno je paziti i na svoje kućne ljubimce. Brojne udruge i Veterinarski fakultet upozoravaju vlasnike da ne ostavljaju ni u kojem slučaju pse u automobilima jer to za njih može biti pogubno. Temperatura u zaključanim automobila brzo raste. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo koliko brzo temperatura raste u automobilima 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iz Dumovca apeliraju na vlasnike i da ne šeću pse po vrućinama jer je temperatura asfalta puno veća nego ona u zraku. Navode da je temperatura asfalta 52 stupnjeva kada je vani 25, a na temperaturi zraka od 35 Celzija će temperatura asfalta skočiti na čak 65 stupnjeva. 

- Provjerite toplinu asfalta prije nego što na njega pustite svojeg psa. Ako je asfalt prevruć za vaša stopala, prevruć je i za pseće šape - dodali su. 

Veterinarski fakultet izdao preporuke 

I Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je izdao upozorenja i preporuke za vlasnike pasa, obzirom na to da sve više ljubimaca stiže u bolnicu zbog toplinskog udara. 

ZA VANJSKE I UNUTARNJE BILJKE Saznajte kako će vam preživjeti biljke - dok ste vi na godišnjem

Simptomi toplinskog udara kod pasa su dahtanje, otežano i ubrzano disanje, pretjerana žeđ, zaražene sluznice i jezik, pojačano slinjenje, povraćanje i/ili proljev, letargija i gubitak ravnoteže. Jednom kada nastupe ti simptomi, upozoravaju s Veterinarskog fakulteta, radi se već o uznapredovalom stanju. 

- Psi u većoj opasnosti su brahicefalične pasmine poput mopsa te francuskog i engleskog buldoga, dugodlake pasmine (npr. lhaso apso) te seniori i štenci - upozorili su. 

PAKLENE VRUĆINE Savjeti kako preživjeti toplinski udar - pazite na ove simptome!

Kako spriječiti toplinski udar? 

  • Izbjegavajte duge šetnje i šetnje po suncu i asfaltu 
  • Osigurajte ljubimcu dovoljno hladne i svježe vode 
  • Ograničite fizičku aktivnost ljubimca 
  • Ne ostavljajte ih u automobilima. Nikada. Čak ni s otvorenim prozorima. Ako je vani 29 stupnjeva, temperatura u automobili može porasti na 40 stupnjeva za svega par minuta 
  • Dulje šetnje preporučljive su rano ujutro ili kasno navečer 
Idi na 24sata

Komentari 2

  • antimunjenih 22.06.2022.

    U Vjetnamu iKambodži se ne zale na vrucinu najvise vole reš pečene s ražnja.

  • ErickBlack 😁💪 22.06.2022.

    Moje pašče Andrej stalno leži u hladu 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare