To je to što me zanima!

Pula je dobila dvije preslatke prinove, male bebe kameleona

Pulski Aquarium danas se veseli svojim novim članovima - malim jemenskim kameleonima. Prvi je dobio ime Neo, a drugi još nije dobio ime. Također, ni za jednog se još ne zna spol...
Vidi originalni članak

Pet centimetara dugačak i tek 0,7 grama težak, jemenski kameleon Neo novi je stanar pulskog Aquariuma.

POGLEDAJTE VIDEO: Bebe kameleoni u Puli

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dobio je ime Neo, jer se izvalio prije svoje braće i sestara. Djelatnice Aquariuma, Karin Gobić i Nina Majnarić uživaju u njezi malenog kameleona koji je prije par dana dobio i brata teškog 0,9 grama i 5,5 centimetra dugačkog.

Oboje uživaju u terariju gdje ih se hrani i pazi na svaki detalj, kako bi rasli i napredovali. Trenutno se nalaze u odjelu za uzgoj. "Neo i njegov braco su sada još u "jaslicama".Njihovi roditelji su u našem stalnom postavu u Aquariumu i 22.studenog majka je položila jaja. Pokupili smo jaja i stavili ih u inkubator ,a onda nam je stigao Neo,a nešto kasnije i brat koji još nema ime.Neo je ugledao svijet 23.svibnja"kazale su djelatnice dok su obje bebe kameleona istraživale njihove ruke, lagano mijenjajući boju. Neo je uranio tri dana ali je zdrav i normalno jede.

Oba kameleona su jako živahna, što je dobro. Kao i drugi gmazovi, većina kameleona legu jaja prosječno oko 4 tjedna nakon oplodnje, a treba 6 do 9 mjeseci da maleni kameleoni dođu na svijet. Dok manje ženke kameleona legu 2 do 4 jaja, veće ženke legu i do 80 do 100 jaja. "Kameleoni su osjetljivi u prva dva tjedna nakon izlijeganja ali i oko 12-tog tjedna života,pa ih posebno pazimo. Za njihov nesmetan razvoj i rast uzgajamo vinske mušice i zrikavce koje Neo obožava. U našem akvariju to je prvi puta da smo dobili bebe jemenskog kameleona.

Temperatura sunčanja za mlade kameleone treba biti otprilike 3 stupnja niža od preporučene temperature za odrasle kameleone"objasnile su djelatnice . U posebnom terariju s dobrom cirkulacijom zraka malene bebe uživaju,a zrak je vlažan jer se terarij i biljke u njemu trebaju prskati dva do tri puta dnevno vodom koju bebe piju s lista. Hrane se, rečeno je, bar dva puta dnevno s po 7-10 insekata prvih nekoliko mjeseci, nakon čega se hranjenje smanjuje na jednom dnevno.

Pogledajte video iz Pulskog Aquariuma:

Idi na 24sata

Komentari 4

  • pješak 05.06.2020.

    Šta je tu preslatko!? Svi gušteri i gmazovi su odvratni.

  • 05.06.2020.

    Jedan je kameleon, drugi je kameleona.......

  • Zgrebmaligrad 05.06.2020.

    Kljucna su slijedeca dva tjedna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare