To je to što me zanima!

Riješio 'nerješiv' zadatak, ne želi uzeti milijun dolara

Nakon što je ruski genijalac dr. Gregorij Perelman riješio zagonetku 'Poincare' koja je 100 godina zbunjivala stručnjake povukao se iz matematike
Vidi originalni članak

Ruski genijalac dr. Grigorij Perelman (44), koji je nagrađen s milijun dolara (5,3 milijuna kuna) jer je riješio 'nerješiv' matematički problem, ne želi novac.
- Imam sve što želim - rekao je 'najpametniji čovjek na svijetu' i zatvorio vrata trošnog stana u St. Petersburgu. Riješio je zagonetku 'Poincare' koja je zbunjivala matematičare posljednjih sto godina. Perelman je 2003. godine tvrdio da je riješio jedan od sedam teorema za koji američki matematički institut Clay nudi po milijun dolara. Objavio je rješenje na internetu. Testovi su pokazali da je točan. Topološka zagonetka na početku je tvrdila kako je trodimenzionalni prostor bez rupa jednak razvučenoj sferi. Rješenje bi moglo odrediti oblik svemira. Prije četiri godine nije došao po nagradu intenacionalne matematičke unije u Madridu.
- Ne interesiraju me novac ni slava. Ne želim biti izložen kao životinja u zoološkom vrtu. Nisam matematički heroj. Nisam ni tako uspješan i ne želim da me ljudi gledaju - rekao je tada. Njegova susjeda Vera Petrovna bila je jednom u stanu i šokirala se. Ima samo stol, stolicu i krevet s prljavim madracem koji je ostao od prijašnjih vlasnika, alkoholičara koji su mu prodali stan.
- Pokušavamo se riješiti žohara u zgradi, ali skrivaju se u njegovom stanu - rekla je.
Perelman je, nakon rješenja, dao otkaz na institutu Steklov gdje je radio kao znanstvenik. Prijatelji kažu da je digao ruke od matematike i uopće ne želi o tome razgovarati jer mu je prebolno.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 23.03.2010.

    tip je pokazao ko je gazda ovima u matematici i doviđenja to se tako radi ..

  • parki 23.03.2010.

    On je riješio matematički zadatak ali očito nije dobar u rješavanju financijskih pa se toplo preporučam da mu ih ja riješim pod parolom - dajte dite materi!

  • possesed 23.03.2010.

    Boli ga qrc,šta će mu novac..

Komentiraj...
Vidi sve komentare