To je to što me zanima!

Sjećate se Đure, pauka kojeg je Siščanin pronašao u svojoj kući u Australiji? Dobio je i bracu...

Moj Đuro je pobjegao. Zezamo se da je sad došao Đurin brat. Ovaj pauk 'huntsman' je puno veći od mog no, i moj će se vratiti. Uvijek dođu nazad na svoj teritorij, priča nam Suad koji živi u Australiji...
Vidi originalni članak

Čitatelj 24sata Suad, rodom iz Siska, u Australiji živi već 25 godina. Navikao je na velike paukove koji mu dolaze u kuću. Jednog je, kako smo već pisali, i prozvao svojim kućnim ljubimcem i dao mu ime Đuro.

- Ovaj pauk može se naći u većini australskih kuća pa tako i u mojoj - govori Suad koji nam je poslao fotografije i video.

POGLEDAJTE VIDEO: Pauk Đuro u Australiji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potom nam je poslao još jednu fotografiju i objasnio kako je u međuvremenu Đuro nestao.

- Moj Đuro je pobjegao, ovo mi je poslao prijatelj. Zezamo se da je to Đurin brat. Ovaj 'huntsman' je puno veći od mog no, i moj će se vratiti. Uvijek dođu nazad na svoj teritorij - priča nam Suad.

- Pet ovakvih te odnesu na spavanje - zeza se s veličinom pauka.

VIDEO: RIJETKI BI OSTALI SMIRENI Iz Siska odselio u Australiju: 'Na plafonu sam ugledao ogromnog pauka, nazvao sam ga Đuro...'

Naime, riječ je o vrsti Huntsman (Pauk lovac) iz porodice Sparassidae, koji su poznati po svojoj brzini i načinu lova. Zbog njihove veličine neki ih nazivaju i divovskim paucima. 

Više od tisuću vrsta Sparassidae nalazi se u najtoplijim regijama svijeta kao što su Australija, Afrika, Azija i dr. 

- Pojavio se jednom na plafonu, točno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući koji su puno dosadniji od njih - rekao nam je Suad i dodao: 

Sparassidae pauci imaju osam očiju, a noge im mogu narasti i do 30 centimetara. Na nogama imaju prilično istaknute bodlje dok im je ostatak tijela dlakav. 

Kod pauka Huntsmana, noge su u prosjeku velike 15 centimetara, a tijelo samo dva centimetra. 

Poznato je da mogu nanijeti ozbiljne obrambene ugrize ljudima, a poput većine ostalih, svoj otrov koriste za imobilizaciju plijena. 

Suad nije imao takva neugodna iskustva:

- Znate, samo jednom prije 10-ak godina sam njegovog pretka izbacio iz kuće. Polako sam ga uhvatio i spustio na travu u dvorištu, u sekundi je doletjela ptica i odnijela ga. Rekao sam, nikad više...

Idi na 24sata

Komentari 36

  • AnezkaR 21.03.2023.

    Baš je lijepi pauk

  • sexy_trubadur 17.03.2021.

    suad vas zvao da vam kaze za duru ,ma stvarno

  • gigabyte091 17.03.2021.

    Ne bojim se paukova, ali da bi mi bilo baš svejedno da imam Đuru nad glavom... baš i ne bi

Komentiraj...
Vidi sve komentare