Viral

Komentari 98

Iz Siska odselio u Australiju: 'Na plafonu sam ugledao ogromnog pauka, nazvao sam ga Đuro...'

Iz Siska odselio u Australiju: 'Na plafonu sam ugledao ogromnog pauka, nazvao sam ga Đuro...'

Pojavio se jednom na plafonu, točno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući, rekao nam je Suad

Cijelo vrijeme je u kući, samo mijenja prostorije. Poznati su da se vole zadržavati na toplim mjestima, rekao je za 24sata čitatelj Suad koji je rodom iz Siska, a u Australiji živi više od 25 godina.

POGLEDAJTE VIDEO 

- Ovaj pauk može se naći u većini australskih kuća pa tako i u mojoj - govori Suad koji nam je poslao fotografije i video.

Naime, riječ je o vrsti Huntsman (Pauk lovac) iz porodice Sparassidae, koji su poznati po svojoj brzini i načinu lova. Zbog njihove veličine neki ih nazivaju i divovskim paucima. 

Više od tisuću vrsta Sparassidae nalazi se u najtoplijim regijama svijeta kao što su Australija, Afrika, Azija i dr. 

- Pojavio se jednom na plafonu, točno iznad glave moje supruge, tad sam ga nazvao Đuro. On je naš kućni ljubimac. Većina Australaca ih ne dira jer love komarce, muhe i druge insekte po kući koji su puno dosadniji od njih - rekao nam je Suad i dodao: 

- Ma Đuro je najslađi. Trenutno je negdje odlutao, možda traži partnericu.

Sparassidae pauci imaju osam očiju, a noge im mogu narasti i do 30 centimetara. Na nogama imaju prilično istaknute bodlje dok im je ostatak tijela dlakav. 

Kod pauka Huntsmana, noge su u prosjeku velike 15 centimetara, a tijelo samo dva centimetra. 

Poznato je da mogu nanijeti ozbiljne obrambene ugrize ljudima, a poput većine ostalih, svoj otrov koriste za imobilizaciju plijena. 

Suad nije imao takva neugodna iskustva, dapače, jednog je uspio iznijeti van.

- Znate, samo jednom prije 10-ak godina sam njegovog pretka izbacio iz kuće. Polako sam ga uhvatio i spustio na travu u dvorištu, u sekundi je doletjela ptica i odnijela ga. Rekao sam, nikad više...