To je to što me zanima!

Tajna Mona Lisinog osmjeha je da je ona zapravo muškarac?

Silvano Vinceti tvrdi da je Leonardu da Vinciju za djelo pozirao mladić koji je bio njegova muška muza, a možda i ljubavnik. Po njemu je naslikao mnoga djela
Vidi originalni članak

Ljubitelji umjetnosti stoljećima pokušavaju otkriti tajnu Mona Lisinog zagonetnog osmijeha, a jedan talijanski povjesničar umjetnosti tvrdi da je tajna mnogo veća no što je itko očekivao. 

Silvano Vinceti tvrdi da je Leonardu da Vinciju za djelo zapravo pozirao mladić koji je bio njegova muška muza. Gian Giacomo Caprotti i Mona Lisa imaju sličan nos i usne, a mladić je 20 godina, od 1490. radio kao pripravnik kod da Vincija. Neki su nagađali čak i da su bili ljubavnici, a po njemu je naslikao i svog Svetog Ivana Krstitelja i Inkarnaciju anđela. 

Vinceti, predsjednik talijanskog nacionalnog odbora za kulturno nasljeđe, tvrdi i da je u Mona Lisinom oku pronašao slovo 'S' što bi moglo biti prvo slovo mladićevog nadimka, Salai. 

- Salai je Leonardu bio omiljeni model. Njegove karakteristike je definitivno dao Mona Lisi, kaže Vinceti. 

Većina stručnjaka misli da je model bila Lisa Gherardini, supruga bogatog trgovca. Smatraju da ju je da Vinci počeo slikati 1503., no Vinceti misli da je to bilo krajem 1490-ih u Milanu, upravo u doba kad je upoznao Salaia. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • sparkle 06.02.2011.

    dobro je reklo moje šestogodišnje dijete jedan dan " Mama ja bi želio vidjeti analizu,znaš onu nacrtanu tetu u muzeju" Bogme bi se tako i trebala zvat tko god je da je, muško, žensko...al tko god bila (o) vjerujem da se netko jako dobro smije čitajući sve ove bedastoće.

  • dee_dee_me 04.02.2011.

    nocima ne spavam jer neznam tajnu tog zagonetnog osmjeha

  • 666999 04.02.2011.

    Hmm, meni njen osmjeh nije uopce zagonetan ilia sta vec.

Komentiraj...
Vidi sve komentare