To je to što me zanima!

"U boj, u boj" je najveći hit pjevačkih zborova u Japanu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Japanski vojnici su Zajčevu ariju čuli nakon I. svjetskog rata tijekom remonta broda u Kobeu. Danas je najpopularnija pjesma među pjevačkim zborovima u Japanu
Vidi originalni članak

Poznati japanski muški zbor Kwansei Gakuin Glee Club u Japanu se proslavio arijom Ivana Zajca "U boj, u boj", koja je dio opere "Nikola Šubić Zrinjski". Arija je postala čak i zaštitni znak japanskog zbora, a izvode je mnogi zborovi diljem zemlje. 

Japanci su ariju čuli krajem I. svjetskog rata

Operu je Ivan Zajc skladao 1866. godine, a zborsku verziju arije "U boj, u boj" je skladao Franjo Marković. 

 Nakon završetka Prvog svjetskog rata je američki brod Hefron evakuirao građane Češke i Slovačke iz ratišta u Sibiru. Brod je zbog kvara i oluje u Japanskom moru trebao pristati u luku Kobe, gdje su putnici ostali dva mjeseca. Tijekom boravka u luci su se vojnici iz Hrvatske sprijateljili s Japancima, koji su naučili ariju 'U boj, u boj'. Nakon povratka u Japan su vojnici na Sveučilištu Kwansei Gakuin u gradu Nishinomiyi pjesmu otpjevali zboru koji djeluje dan danas, a arija im je još zaštitni znak. 

Vjerovali su da je 'U boj, u boj' češka narodna pjesma

Japanci su više od 50 godina bili uvjereni da je arija zapravo češkog podrijetla, a 1972. godine su doznali kako je 'U boj, u boj' arija iz Zajčeve opere. 

Ariju obradili i u anime verziji

Ugledni hrvatski japanolog i matematičar Vladimir Devide ispričao je kako je tijekom jednog posjeta Tokiju čuo u prolazu mladića kako zviždi melodiju arije 'U boj, u boj'. 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu, Drago Štambuk, u Tokiju je prošle godine bio na koncertu zbora Kwansei Gaukin Glee Club. Zbor je inače tri puta pobijedio na državnom natjecanju muških zborova u Japanu upravo s arijom 'U boj, u boj'. Ariju su čak i obradili u anime verziji na You Tubeu. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Zbrka 19.03.2011.

    prekrasno!cijeli svijet zna o njihovoj kulturi pa je cast da ovakva zemlja zna i siri nesto iz kulturne povijesti nase male zemlje:))

  • infoEffect 19.03.2011.

    e sad na tragu komentara nekih tipova kako se povikom "U boj" širi govor mržnje - naravno da treba ove japance kazneno goniti.

  • mmatek22 18.03.2011.

    ljudi zapitajte se,ta naša hrvatska recimo to budnica ili cak davorija,neznam nisam pametan,uglavnom rodoljubna pjesma je popularna u JAPANU...japanci to slusaju...a kaj mi slusamo???? cecu i takve srbice,...sramota

Komentiraj...
Vidi sve komentare