To je to što me zanima!

Josipa Bijonda - Kruh za poslije / Portal dobrote

Josipa Bijonda predsjednica je Rekreacijskog kluba Forza, stručni trener fitness-a i aerobica, te osamnaest godina radi na rekreaciji građana Sisačko- moslavačke županije.
Vidi originalni članak

Uz svoje sestre jedna je  od inicijatorica Portala dobrote, a u sklopu njega inicijative Kruh za poslije. Kruh za poslije je unaprijed plaćeni kruh na prodajnim mjestima koja sudjeluju u humanitarnom dijelu koji poslije zatraži netko tko si ga ne može priuštiti. Nastala na temelju akcije „Kava za poslije“ koja je krenula prvo u Italiji, te promatrajući građane kako kopaju po kontejnerima i traži nešto za jelo, odlučila je i sama pokrenuti inicijativu koja bi, donijela možda i korisnije rezultate, kruh  onima kojima je najpotrebnije.  Ovim putem željela je nekako vratiti mrvicu dostojanstva svojim sugrađanima koji su taj isti kruh tražili u kontejnerima pruživši im priliku da uđu u svaku pekaru koja se pridruži inicijativu, i uzme čist, svježe pečen kruh.  Brzo se povezala sa prvo lokalnim pa gradskim pa županijskim pekarama i tako pokrenula val „Kruha za poslije“.   Akcija se danas sprovodi na gotovo petstotinjak prodajnih mjesta u Hrvatskoj, a proširila se i u BiH, Srbiju, Sloveniju i Slovačku. Želja joj je da ova akcija „Kruh za poslije“ preraste u stalnu i uobičajenu praksu. 

Moto od samog početka stvaranja portala je: „Djeluj lokalno kako bi promijene bile globalne. Želja nam je, cijeloj ekipi Portala dobrote u kojoj su nam se pridružili i prijatelji, ne samo odrađivati akcije, već uključiti cijelu naciju u dobra djela“, izjavila je Josipa.

Nakon uspješnosti i podrške u akciji „Kruh za poslije“ Josipa i sestre su pokrenule i niz drugih akcija (vrlo uspješna akcija prikupljanja pomoći za stradala područja u veljači 2014. godine u svojoj županiji u koju su uspješno uključile i potaknule da im se pridruže razne udruge, firme, pojedinci, gradski zastupnici, ured predsjednika, studenti, svećenici, vrtići, škole, sportske udruge...)  te bi voljele pokrenuti i službenu udrugu kako bi svoje djelovanje mogle širiti još i više.

Pozivamo vas da i vi prijavite svoju priču i postanete METRO ZVIJEZDA ZAJEDNICE za 2015. godinu!


Idi na 24sata