To je to što me zanima!

Dijamanti - lijepi su, rijetki i nevjerojatno skupi

Za dijamante kažu da su vječni, da su jedna od najvrjednijih stvari na svijetu te da poklonjeni dijamanti znače ljubav, a u šali se kaže i da su ženini najbolji prijatelji
Vidi originalni članak

Dijamanti nastaju od kemijskog elementa ugljika pod zemljom, na dubinama većim od 180 kilometara

Do 19. stoljeća bili su vrlo rijetki, a male količine pronalazili su uglavnom u Indiji i Brazilu. Kasnije su otkrili i bogate rudnike u južnoj Africi, Australiji i Rusiji. 

Za dijamante kažu da su vječni, da su jedna od najvrjednijih stvari na svijetu te da poklonjeni dijamanti označavaju ljubav. U šali se kaže i da su ženini najbolji prijatelji.

Čisti dijamanti su oni prozirni i vrlo su rijetki, a time i najskuplji. Češći su žuti i smeđi, a ima ih i crnih.

Afrička zvijezda

To je najveći brušeni dijamant na svijetu. Bio je dio ogromnog dijamanta Cullinana pronađenog u Africi 1905. godine. Izrezali su ga na devet velikih dragulja, 96 manjih briljanata i još 9.50 karata malih neobrađenih komada. Većina Cullinana danas je u posjedu britanske kraljevske obitelji, a Afrička zvijezda ugrađena je u žezlo kralja Edwarda VII.

Hope (Nada)

Pronađen je u Indiji, prije 1668. godine. Prema legendi, bio je na kipu božice u njenom oku. Ukrali su ga lopovi, a svi vlasnici koji su ga kasnije kupili, navodno su brzo umrli. Među njima je i francuski kralj Luj XVI. koji je skončao život zbog gangrene. Danas je izložen u Americi. Ako je vjerovati legendi, trebao bi postojati još jedan takav dijamant, no o njemu se ništa ne zna.

Regent

Izložen je u muzeju Louvre u Francuskoj. Pronašli su ga 1701. godine u Indiji. Napoleon ga je nosio ugrađen u dršku mača, a kralj Luj XV. u kruni.

Sancy

I ovaj dijamant je izložen u Louvreu, a pretpostavlja se da je pronađen u Indiji. Nazvan je po jednom od vlasnika, a nosili su ga i kraljevi.

Koh-I-Noor

Prema legendi, vlasnik ovog dijamanta vlada svijetom. Navodno je nastao prije Krista. Danas stoji na križu krune pokojne engleske kraljice Viktorije. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare