Obavijesti

Junior

Komentari 0

Dijamanti - lijepi su, rijetki i nevjerojatno skupi

Dijamanti - lijepi su, rijetki i nevjerojatno skupi
6

Za dijamante kažu da su vječni, da su jedna od najvrjednijih stvari na svijetu te da poklonjeni dijamanti znače ljubav, a u šali se kaže i da su ženini najbolji prijatelji

VIDEO

Dijamanti nastaju od kemijskog elementa ugljika pod zemljom, na dubinama većim od 180 kilometara

Do 19. stoljeća bili su vrlo rijetki, a male količine pronalazili su uglavnom u Indiji i Brazilu. Kasnije su otkrili i bogate rudnike u južnoj Africi, Australiji i Rusiji. 

Za dijamante kažu da su vječni, da su jedna od najvrjednijih stvari na svijetu te da poklonjeni dijamanti označavaju ljubav. U šali se kaže i da su ženini najbolji prijatelji.

Čisti dijamanti su oni prozirni i vrlo su rijetki, a time i najskuplji. Češći su žuti i smeđi, a ima ih i crnih.

Afrička zvijezda

To je najveći brušeni dijamant na svijetu. Bio je dio ogromnog dijamanta Cullinana pronađenog u Africi 1905. godine. Izrezali su ga na devet velikih dragulja, 96 manjih briljanata i još 9.50 karata malih neobrađenih komada. Većina Cullinana danas je u posjedu britanske kraljevske obitelji, a Afrička zvijezda ugrađena je u žezlo kralja Edwarda VII.

Hope (Nada)

Pronađen je u Indiji, prije 1668. godine. Prema legendi, bio je na kipu božice u njenom oku. Ukrali su ga lopovi, a svi vlasnici koji su ga kasnije kupili, navodno su brzo umrli. Među njima je i francuski kralj Luj XVI. koji je skončao život zbog gangrene. Danas je izložen u Americi. Ako je vjerovati legendi, trebao bi postojati još jedan takav dijamant, no o njemu se ništa ne zna.

Regent

Izložen je u muzeju Louvre u Francuskoj. Pronašli su ga 1701. godine u Indiji. Napoleon ga je nosio ugrađen u dršku mača, a kralj Luj XV. u kruni.

Sancy

I ovaj dijamant je izložen u Louvreu, a pretpostavlja se da je pronađen u Indiji. Nazvan je po jednom od vlasnika, a nosili su ga i kraljevi.

Koh-I-Noor

Prema legendi, vlasnik ovog dijamanta vlada svijetom. Navodno je nastao prije Krista. Danas stoji na križu krune pokojne engleske kraljice Viktorije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...