To je to što me zanima!

Ivan ima 14 godina i pravi med: Ima 3,5 milijuna pčela

Pčele Ivana Kolića (14) iz malog mjesta Velike Pake uz slovensku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dvije tone meda. Kako i ne bi kad im Ivan svira
Vidi originalni članak

Pčele Ivana Kolića (14) iz malog mjesta Velike Pake uz slovensku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dvije tone meda. A kako i ne bi kad im mladi pčelar violinom zasvira Mozarta, Beethovena ili Bacha. Iako mu je tek 14 godina i završio je osnovnu školu, već zarađuje više od 80.000 kuna godišnje. U pčelarstvo se zaljubio s deset godina uz djeda Nikolu koji je nastavio obiteljsku tradiciju i vlasnik je malog obiteljskog gospodarstva.

- Uvijek su pčele bile tu, no sve je počelo pred četiri godine kad je djed operirao kuk i nije se mogao sagnuti do najnižih košnica. Zbog njegove bolesti i parazita ostala nam je samo jedna košnica -p pletara pčela. Tada sam shvatio da moram pomoći djedu - govori Ivan. Proizvodnju je potpuno preuzeo u svoje ruke. Djedov prijatelj, također iskusni pčelar, poklonio im je pet košnica, a pet su kupili.

O pčelarstvu učio uz djeda

- Ozbiljnije sam se uhvatio posla i uz djeda počeo učiti o pčelarstvu. I nisam stao. Sada djed pomaže meni - ističe Ivan. Uzgojili su sedamdesetak košnica s oko 3,5 milijuna pčela, a prošle su godine proizveli dvije tone meda.

Djed Nikola (82) ponosan je na svog unuka jer je umjesto igre i zabave svoje slobodno vrijeme odlučio utrošiti u koristan, ali i isplativ hobi.

Dok se njegovi vršnjaci kupaju, on brine o pčelama

- Njegovi vršnjaci su sada na kupanju, a on je kod kuće i brine se o svojim pčelama. Kada sam vidio da ga to ozbiljno zanima, za 13. rođendan sam mu napravio pčelinjak te smo kupili smo vrcaljku i stol za otklapanje okvira. Bio je toliko veseo. Od tada je uzgojio veliki broj košnica.

Sam plete pletare – košnice, slaže saće na okvire... Novac koji zaradi sprema te na kraju godine kupuje i ulaže u opremu za proizvodnju meda, a ne troši na mobitele, kompjutore ili, motocikle - kaže ponosni djed Nikola.

Proširit će proizvodnju

Ivan ozbiljno planira proširiti proizvodnju meda, peluda, propolisa i voska te otvoriti kušaonicu meda. Također, namjerava pokrenuti proizvodnju ekološkog pčelarstva. Planira se nakon završene srednje šumarske škole ozbiljno se nastaviti baviti pčelarstvom. Osim pčelarstva, Ivan od drveta i kamena izrađuje suvenire i polazi Glazbenu školu u Karlovcu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • bilopa 13.08.2013.

    Jadno kad morate ponavljati iste vijesti svaki tjedan

  • svilaj1 13.08.2013.

    ma sve je to uredu i hvale vrijedno od njega da s 13-14g se uhvati tako ozbiljna posla,ali ko mu pobroja pčele?

Komentiraj...
Vidi sve komentare