To je to što me zanima!

Klinci učitelje gotovo i ne trebaju: Školuju se na iPadima

U školama “Steve Jobs” svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj iPad i sami će birati što će i kad učiti. Učitelji će im biti nešto poput trenera
Vidi originalni članak

Počela je nastava, a s njom i nove muke školaraca. Opet treba vući teške knjige, bilježnice, pernice... No u sedam osnovnih škola u Nizozemskoj tih problema više nema. U školama “Steve Jobs” svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj iPad i sami će birati što će i kad učiti. 

Škole su dobile ime po osnivaču tvrtke Apple.
Učitelji više neće imati samo ulogu predavača lekcija nego će postati nešto poput trenera koji podržavaju djecu u njihovim individualnim i grupnim projektima. Kako se aplikacije koriste za osnovna znanja, proces učenja može se potpuno prilagoditi individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog djeteta, piše The Next Web.

U ovom eksperimentalnom projektu bit će otvoreno 11 takvih škola.

Djeca u školu dolaze kad žele

Trenutačno se u dvije škole nudi obrazovanje preko iPada u svim razredima, a u ostalima će se širiti kako djeca budu rasla. Mališane u školama čekaju tableti iPad mini u otpornim plastičnim i šarenim kućištima - tako da neće biti previše nezgoda i razbijanja vrijedne opreme. Među aplikacijama koje se nalaze na tabletu je i sCoolSpace, virtualno igralište za svaku školu, gdje se djeca mogu družiti u stvarnom vremenu. Nešto poput chata. Učenici i učitelji mogu komunicirati porukama ili FaceTimeom. Roditelji pomoću aplikacije mogu pratiti napredak djece. Uz to, ovaj program nudi i nešto što bi poželio svaki učenik.

Djeca mogu učiti ritmom koji im odgovara. U školu dolaze kad žele, između 7.30 i 18.30, a ondje moraju biti samo između 10.30 i 15 sati. Tako je roditeljima lakše organizirati i praznike jer je virtualna škola dostupna stalno i svugdje.

Profesori gotovo da im i nisu potrebni

Na iPadima malih Nizozemaca instalirano je mnoštvo aplikacija koje pomažu u učenju. Jedna od njih omogućava timski rad - istraživanje u grupama. Možda jednom u budućnosti klasične škole i odnos učenik - profesor postanu potpuno nepotrebni.

iPad umjesto ploča i roditeljskih sastanaka

Škole planiraju korištenje tableta iPada ne samo za učenje nego i sve druge aktivnosti koje se tiču škole. Tako bi oni trebali zamijeniti ploče, a na tablete bi se trebali preseliti i rasporedi sati te roditeljski sastanci.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nn100 09.09.2013.

    obična reklama a u praksi bi to bila opasna glupost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare