To je to što me zanima!

Koncert El Sistema u CKIM-u: Pirati s Kariba u Maksimiru

Koncertima obilježiti će početak djelovanja u Zagrebu, a mladi glazbenici koji su vikend proveli marljivo uvježbavajući skladbe predstavit će El Sistema program
Vidi originalni članak

Više od 40 mladih glazbenika u dobi od deset do dvadeset godina ispunilo je dvoranu Centra za kulturu i informacije Maksimir, gdje su se tijekom vikenda održale probe za dva koncerta koja organizira Udruga SO DO. Tim koncertima obilježiti će početak djelovanja u Zagrebu, a mladi glazbenici koji su vikend proveli marljivo uvježbavajući skladbe predstavit će El Sistema program koji provodi Udruga. Cilj tog programa je socijalizacija mladih kroz glazbu. Sudjelovanje u programu El Sistema koji još od 1975.godine postoji u Venezueli, za sve je polaznike besplatno i tako svima dostupno. Prvi koncert  SO DO orkestar održat će zajedno s Kvartetom Rucner u Državnom arhivu 9. prosinca, a glazbenici će se lokalnoj zajednici predstaviti i na koncert koji će se 12.prosinca održati u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Pirates from the Caribbean, K. Badelta, na probi u CKIM-u uvježbao je i Ivan Kanjuh koji svira violinu. Taj instrument uči svirati već pet godina i tvrdi da su u krivu svi koji misle da je to "ženski instrument". 

- Sviđao mi se zvuk violine i rekao sam mami i tati da bih ja želio naučiti svirati taj instrument - kaže mladi glazbenik. 

Rekao je i da nije bilo teško naučiti svirati violinu, ali treba vježbati svaki dan, čak i vikendom. Da se trudi isplatio dokazuje i sedam koncerata na kojima je sudjelovao u zadnja dva tjedna, a još ga očekuju i dva koncerta sa SO DO orkestrom. 

- Na koncertu ćemo predstaviti El Sistema program kojim se želi maknuti djecu s ulica i omogućiti im da sviraju i zabave se - objasnio je Ivan cilj programa. Kaže i da mu se jako svidjelo na probama jer je upoznao puno novih ljudi, svašta je naučio, a i dobro se zabavio.

Program i sviranje s novim ljudima sviđa se i Ani Korade koja svira trubu već devet godina, i sigurno će ga preporučiti svima za koje misli da bi im se mogao svidjeti.

 El Sistema Venezuela

El Sistema Venezuela je program glazbene edukacije otvoren svoj djeci koja to žele, a financiran je najveċim dijelom od države. Program je 1975. utemeljio dr. José Antonio Abreu, a projekt je od onda  poznat po spašavanju mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti. Sistem omoguċuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta za vrijeme sudjelovanja u programu. U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegovog postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i  Ricardo Luque, predsjednik Udruge SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare