Obavijesti

Junior

Komentari 0

Koncert El Sistema u CKIM-u: Pirati s Kariba u Maksimiru

Koncert El Sistema u CKIM-u: Pirati s Kariba u Maksimiru
5

Koncertima obilježiti će početak djelovanja u Zagrebu, a mladi glazbenici koji su vikend proveli marljivo uvježbavajući skladbe predstavit će El Sistema program

VIDEO

Više od 40 mladih glazbenika u dobi od deset do dvadeset godina ispunilo je dvoranu Centra za kulturu i informacije Maksimir, gdje su se tijekom vikenda održale probe za dva koncerta koja organizira Udruga SO DO. Tim koncertima obilježiti će početak djelovanja u Zagrebu, a mladi glazbenici koji su vikend proveli marljivo uvježbavajući skladbe predstavit će El Sistema program koji provodi Udruga. Cilj tog programa je socijalizacija mladih kroz glazbu. Sudjelovanje u programu El Sistema koji još od 1975.godine postoji u Venezueli, za sve je polaznike besplatno i tako svima dostupno. Prvi koncert  SO DO orkestar održat će zajedno s Kvartetom Rucner u Državnom arhivu 9. prosinca, a glazbenici će se lokalnoj zajednici predstaviti i na koncert koji će se 12.prosinca održati u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Pirates from the Caribbean, K. Badelta, na probi u CKIM-u uvježbao je i Ivan Kanjuh koji svira violinu. Taj instrument uči svirati već pet godina i tvrdi da su u krivu svi koji misle da je to "ženski instrument". 

- Sviđao mi se zvuk violine i rekao sam mami i tati da bih ja želio naučiti svirati taj instrument - kaže mladi glazbenik. 

Rekao je i da nije bilo teško naučiti svirati violinu, ali treba vježbati svaki dan, čak i vikendom. Da se trudi isplatio dokazuje i sedam koncerata na kojima je sudjelovao u zadnja dva tjedna, a još ga očekuju i dva koncerta sa SO DO orkestrom. 

- Na koncertu ćemo predstaviti El Sistema program kojim se želi maknuti djecu s ulica i omogućiti im da sviraju i zabave se - objasnio je Ivan cilj programa. Kaže i da mu se jako svidjelo na probama jer je upoznao puno novih ljudi, svašta je naučio, a i dobro se zabavio.

Program i sviranje s novim ljudima sviđa se i Ani Korade koja svira trubu već devet godina, i sigurno će ga preporučiti svima za koje misli da bi im se mogao svidjeti.

 El Sistema Venezuela

El Sistema Venezuela je program glazbene edukacije otvoren svoj djeci koja to žele, a financiran je najveċim dijelom od države. Program je 1975. utemeljio dr. José Antonio Abreu, a projekt je od onda  poznat po spašavanju mladih ljudi iz ekstremno siromašnih okolnosti. Sistem omoguċuje svakom djetetu besplatnu glazbenu naobrazbu i korištenje instrumenta za vrijeme sudjelovanja u programu. U Venezueli danas djeluje preko 250 omladinskih i dječjih orkestara i zborova u kojima je uključeno oko 300.000 djece, a kroz sustav je tijekom 37 godina njegovog postojanja prošlo oko 2 milijuna djece. Među njima je i  Ricardo Luque, predsjednik Udruge SO DO, koji je i sam kao dijete započeo svoj glazbeni put u sklopu El Sistema, a poznat je kao pjevač koji promiče latino-američku glazbu u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'
LJUBAVNA PRIČA ZARUČNIKA

Cura Lasagne pokazala buduću kuću: 'Upoznali smo se online. Mislila sam da je prvi spoj užas'

Marko i ja se znamo preko tri godine. Upoznali smo se na Instagramu. On je svirao u bendu, ja sam znala za njih i onda sam rekla: 'Vidi koji zgodan lik'. Zatim sam ga odlučila dodati na Instagramu, ispričala je Elizabeta