To je to što me zanima!

Zabrljali su i otkrili stvari bez kojih danas ne možemo

Oni su bili dovoljno pametni da nauče iz svojih pogrešaka i izume stvari bez kojih danas ne možemo. To su guma, mikrovalna pećnica i saharin
Vidi originalni članak

Nekad je itekako dobro zabrljati, a to dokazuju tri velika, a posve slučajna izuma. Automobilska guma koja odolijeva svim vremenskim uvjetima njezinu se izumitelju, Charlesu Goodyearu, jednostavno - dogodila. Kad je ljudima saopćio da u dotad poznatu gumu, koja je na hladnom pucala, a na toplom se topila, treba dodati sumpor i da to rješava probleme, ljudi su mu se rugali. On se izbezumio od bijesa, počeo mlatarati rukama, a u jednoj od njih držao je svoju novu gumu. Odletjela je na peć i - ostala čitava. 
I mikrovalna je isto tako nastala iz pogreške. Znanstvenik Percy Spencer otkrio je superbrzi način kuhanja hrane jer mu se čokoladica rastopila u džepu. 

Shvatio je da je to zato što je stajao preblizu magnetrona - spravice koja proizvodi mikrovalove. Oni izazivaju vodene molekule u hrani da vibriraju i trenjem hranu griju iznutra. 
Još jedan slučajni izum je umjetni zaslađivač koji je “skužio” Constantin Fahlberg i to zbog - prljavih ruku. U laboratoriju mu se prolila bezopasna kemikalija koju nije oprao. Kad je došao doma i sjeo jesti, shvatio je da prstima zaslađuje hranu.

Bio je uporan pa je otkrio pravu smjesu

Američki kemičar Goodyear 1839. u prirodnu je gumu dodao sumpor i na taj način otkrio vulkaniziranu gumu - elastičnu, snažnu i posve sigurnu.

Slatki izum kemičara, slađi i od samog šećera

Smjesu koju je zbog nepranja ruku otkrio kasnih 1870-ih godina ruski kemičar Constantin Fahlberg nazvao je saharinom, odnosno umjetnim sladilom, puno slađim od šećera. U Prvom svjetskom ratu često ga se koristilo.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare