Obavijesti

Junior

Komentari 0

Zabrljali su i otkrili stvari bez kojih danas ne možemo

Zabrljali su i otkrili stvari bez kojih danas ne možemo
2

Oni su bili dovoljno pametni da nauče iz svojih pogrešaka i izume stvari bez kojih danas ne možemo. To su guma, mikrovalna pećnica i saharin

VIDEO

Nekad je itekako dobro zabrljati, a to dokazuju tri velika, a posve slučajna izuma. Automobilska guma koja odolijeva svim vremenskim uvjetima njezinu se izumitelju, Charlesu Goodyearu, jednostavno - dogodila. Kad je ljudima saopćio da u dotad poznatu gumu, koja je na hladnom pucala, a na toplom se topila, treba dodati sumpor i da to rješava probleme, ljudi su mu se rugali. On se izbezumio od bijesa, počeo mlatarati rukama, a u jednoj od njih držao je svoju novu gumu. Odletjela je na peć i - ostala čitava. 
I mikrovalna je isto tako nastala iz pogreške. Znanstvenik Percy Spencer otkrio je superbrzi način kuhanja hrane jer mu se čokoladica rastopila u džepu. 

Shvatio je da je to zato što je stajao preblizu magnetrona - spravice koja proizvodi mikrovalove. Oni izazivaju vodene molekule u hrani da vibriraju i trenjem hranu griju iznutra. 
Još jedan slučajni izum je umjetni zaslađivač koji je “skužio” Constantin Fahlberg i to zbog - prljavih ruku. U laboratoriju mu se prolila bezopasna kemikalija koju nije oprao. Kad je došao doma i sjeo jesti, shvatio je da prstima zaslađuje hranu.

Bio je uporan pa je otkrio pravu smjesu

Američki kemičar Goodyear 1839. u prirodnu je gumu dodao sumpor i na taj način otkrio vulkaniziranu gumu - elastičnu, snažnu i posve sigurnu.

Slatki izum kemičara, slađi i od samog šećera

Smjesu koju je zbog nepranja ruku otkrio kasnih 1870-ih godina ruski kemičar Constantin Fahlberg nazvao je saharinom, odnosno umjetnim sladilom, puno slađim od šećera. U Prvom svjetskom ratu često ga se koristilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode