To je to što me zanima!

Ben's Cookies: Ovo su vam najbolji mali kolačići na svijetu

Naslov ima priču. Jednom, ne tako davno, slučajnim spletom okolnosti zašla sam u Londonu u jedan super mali lokalčić ukrašen crvenom tendom s načrčkanim čovcem koji žvaće keksić.
Vidi originalni članak

Lokal se zove Ben’s cookies i to je brand koji prodaje najbolje kolačiće na svijetu. Moju ljubav prema njima dijele i moji prijatelji, a ja se već neko vrijeme odvažujem poći u misiju rekreiranja tog malog komadića raja.

Puno googlanja dovelo me malo bliže cilju (veliko hvala ide blogu marmaladeandme ) no da vas ne lažem, još uvijek tragam za savršenim omjerima i igram se različitim šećerima, a ovo je za sada najbolja verzija. Poanta pravog Ben’s kolačića leži u savršenoj teksturi koja je mekana, ne lomljiva niti se ne trusi. Meni su najdraži od bijele čokolade i makadamije, a ova tura se sastoji od trostruke čokolade i bijele čokolade i višanja.

Sastojci za 12 kolačića:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 100 g bijelog šećera
  • 200 g muscovado šećera
  • 2 jaja
  • 150 g maslaca
  • sol
  • ekstrakt vanilije
  • višnje
  • tamna, mliječna i bijela čokolada

Priprema:

  • Maslac stavite u mikrovalnu ili otopite na laganoj vatri.
  • Za to vrijeme pomiješajte brašno s praškom za pecivo i 1/2 žličice soli.
  • Bijeli šećer u multipraktiku usitnite na manje kristale pa dodajte u maslac skupa s muscovado šećerom. Izmiksajte ručnim mikserom da se sve dobro prožme. Potom dodajte 1 cijelo jaje i 1 žutanjak te 1 žličicu ekstrakta vanilije te ponovno izmiksajte (pazite da maslac ne bude prevruć da jaje ne koagulira).
  • Dodajte smjesu u brašno i pomiješajte dok ne dobijete gustu smjesu boje karamele. Podijelite na 12 dijelova.
  • Svaki dio izrolajte u lopticu koju potom napunite s većim komadima tamne, mliječne i bijele čokolade. Ili bijele čokolade i otkoštenih višanja.
  • Stavite na namašćeni kalup i lagano stisnite dlanom prema dolje.

  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva 10 minuta (obje ploče). Sredina će djelovati premekano ali ih samo izvadite van i pustite da se ohlade.

I to je to za sad. Ja sam ovu turu pekla 8 minuta i bili su premekani, tako da je 10 minuta definitivno bolja opcija. Također keksi su ogromni, pa nemojte kao ja svih 12 kuglica staviti na 1 pleh, bolje rasporedite na dva da se lijepo rašire.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Idi na 24sata