To je to što me zanima!

Bilo bi bolje da su Villu Kovač ustupili djeci nezaposlenih

Zoran Milanović pokazao je kako se ljetuje u krizi. Tako što račun ispostavi u državni proračun. Bolje bi bilo da su Villu Kovač ustupili obiteljima nezaposlenih
Vidi originalni članak

Ivica Račan ljetovao je u svojoj vikendici u Pučišćima, Jadranka Kosor u hotelu na Braču, Stjepan Mesić plaćao je boravak u državnoj rezidenciji na Hvaru, Ivo Josipović ljetuje u Baškoj Vodi.

A Zoran Milanović?

On se prilagodio kriznim vremenima. Pa ljetuje besplatno. U potpunosti je iskoristio zakonsku mogućnost da provede godišnji odmor o državnom trošku u državnoj rezidenciji na Hvaru, pa je i ove godine odrapio tri tjedna u komadu. 

Treba ga razumjeti, ipak ima kredit za stan. Nije mu lako.

Nema besplatnog ljetovanja

Prema podacima iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, objavljenima na tportalu, boravak premijera s obitelji u Villi Kovač u potpunosti je besplatan, kao i pripadnicima osiguranja, dok će se račun za režije, čišćenje, hranu i kuhanje ispostaviti Uredu premijera, a kasnije proslijediti Sektoru za rezidencijalne objekte.

Dakle, uvaliti u proračunsku crnu rupu.

Što je prava sreća, jer bi po cjeniku predsjednik Vlade Milanović za boravak u toj vili morao iskeširati čak 52 tisuće kuna.

Tako je Milanović postao prvi premijer koji ljetuje o državnom trošku u državnoj vili. I jedini je član državnog vrha koji ove godine koristi zakonsku mogućnost besplatnog korištenja godišnjeg odmora u državnoj rezidenciji.

Tako se to radi u besparici.

Što je još jedan račun?

Račun za ljetovanje se uredno ispostavi državi. Onoj čije su financije, ako je vjerovati samom premijeru, "vrlo nategnute". Pa joj neće škoditi još jedan računčić s Hvara.

Lako je u ovakvim situacijama ispasti demagog, ali vrijedi se zapitati nije li došlo vrijeme da premijer na vlastitom primjeru pokaže solidarnost, odnosno pokaže kako nije u redu da državni dužnosnik ljetuje o državnom trošku? Stvar je u gesti, koliko i u novcu.

Ako je Milanović morao zbog osiguranja ići u državnu rezidenciju, zašto su onda i Račan i Kosor sa svojim tjelohraniteljima uredno ljetovali tamo gdje su htjeli? Bez policijskih glisera, helikoptera i sličnih čuda.

I vjerojatno o manjem trošku.

Tako su ovo ljeto proveli i predsjednici Republike i Sabora, pa je mogao i premijer.

Dodatno uređenje vile

Još prošle godine, kad je Milanovićeva obitelj helikopterom doletjela na Hvar, govorilo se o tome da je Villa Kovač "veoma skromno uređena", te da je premijerova obitelj također "vrlo skromna i jednostavna". No, prema službenom cjeniku, jedan dan boravka u tom objektu stoji četiri tisuće kuna. Plus troškovi održavanja, režija, hrane i svega ostalog. 

A baš ovoga proljeća za dodatno osiguranje Ville Kovač, ugradnju kamera i alarma, iz proračuna je izdvojeno oko 150 tisuća kuna. I to samo za boravak Milanovića i njegove obitelji, jer nije poznato koristi li bilo tko drugi tu vilu.

Ne zvuči li to kao nepotrebno rasipanje novca?

Uostalom, zbog čega bi državni vrh imao pravo besplatno - ali na teret države - koristiti državnu rezidenciju za privatna ljetovanja? Pa nije to socijalna kategorija.

Monetizacija rezidencija

Osim toga, kako Milanovićevo ljetovanje o trošku poreznih obveznika izgleda iz pozicije građana kojima se prijeti rezovima, najavljuju se smanjenja mirovina i plaća, monetiziraju se autoceste da bi se nekako preživjelo, a sve više ljudi dovedeno je na rub egzistencije i ne može podmirivati kredite?

Zar Linićevi poreznici harače samo zato da bi premijer besplatno ljetovao?

Zoran Milanović je morao platiti vlastito ljetovanje, kao što su to učinili i mnogi drugi. Za razliku od onih koji to nisu bili u mogućnosti. Više bi se isplatilo da su Villu Kovač ustupili njihovoj djeci.

A premijer je mogao svoje ljetovanje platiti u ratama. Ne bi bio jedini.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Idi na 24sata

Komentari 113

  • ludom 24.08.2013.

    Mislim da je baš taj lik u jednom od svojih govorancija rekao kako država novaca nema.

  • Ilija Lopar 23.08.2013.

    bravo milanovicu lijepo se ti nama prevedi nije lijepo da jedan drzavnik placa sramota je to

  • be yourself 22.08.2013.

    Ovo s djecom nezaposlenih je totalno glupo od vas. To nije objekat za djecu nezaposlenih. To bi sirotinja uništila preko noći. To je preveliki i preskupi luksuz za sirotinju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare