Obavijesti

Kolumne

Komentari 113

Bilo bi bolje da su Villu Kovač ustupili djeci nezaposlenih

Bilo bi bolje da su Villu Kovač ustupili djeci nezaposlenih
1

Zoran Milanović pokazao je kako se ljetuje u krizi. Tako što račun ispostavi u državni proračun. Bolje bi bilo da su Villu Kovač ustupili obiteljima nezaposlenih

VIDEO

Ivica Račan ljetovao je u svojoj vikendici u Pučišćima, Jadranka Kosor u hotelu na Braču, Stjepan Mesić plaćao je boravak u državnoj rezidenciji na Hvaru, Ivo Josipović ljetuje u Baškoj Vodi.

A Zoran Milanović?

On se prilagodio kriznim vremenima. Pa ljetuje besplatno. U potpunosti je iskoristio zakonsku mogućnost da provede godišnji odmor o državnom trošku u državnoj rezidenciji na Hvaru, pa je i ove godine odrapio tri tjedna u komadu. 

Treba ga razumjeti, ipak ima kredit za stan. Nije mu lako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema besplatnog ljetovanja

Prema podacima iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, objavljenima na tportalu, boravak premijera s obitelji u Villi Kovač u potpunosti je besplatan, kao i pripadnicima osiguranja, dok će se račun za režije, čišćenje, hranu i kuhanje ispostaviti Uredu premijera, a kasnije proslijediti Sektoru za rezidencijalne objekte.

Dakle, uvaliti u proračunsku crnu rupu.

Što je prava sreća, jer bi po cjeniku predsjednik Vlade Milanović za boravak u toj vili morao iskeširati čak 52 tisuće kuna.

Tako je Milanović postao prvi premijer koji ljetuje o državnom trošku u državnoj vili. I jedini je član državnog vrha koji ove godine koristi zakonsku mogućnost besplatnog korištenja godišnjeg odmora u državnoj rezidenciji.

Tako se to radi u besparici.

Što je još jedan račun?

Račun za ljetovanje se uredno ispostavi državi. Onoj čije su financije, ako je vjerovati samom premijeru, "vrlo nategnute". Pa joj neće škoditi još jedan računčić s Hvara.

Lako je u ovakvim situacijama ispasti demagog, ali vrijedi se zapitati nije li došlo vrijeme da premijer na vlastitom primjeru pokaže solidarnost, odnosno pokaže kako nije u redu da državni dužnosnik ljetuje o državnom trošku? Stvar je u gesti, koliko i u novcu.

Ako je Milanović morao zbog osiguranja ići u državnu rezidenciju, zašto su onda i Račan i Kosor sa svojim tjelohraniteljima uredno ljetovali tamo gdje su htjeli? Bez policijskih glisera, helikoptera i sličnih čuda.

I vjerojatno o manjem trošku.

Tako su ovo ljeto proveli i predsjednici Republike i Sabora, pa je mogao i premijer.

Dodatno uređenje vile

Još prošle godine, kad je Milanovićeva obitelj helikopterom doletjela na Hvar, govorilo se o tome da je Villa Kovač "veoma skromno uređena", te da je premijerova obitelj također "vrlo skromna i jednostavna". No, prema službenom cjeniku, jedan dan boravka u tom objektu stoji četiri tisuće kuna. Plus troškovi održavanja, režija, hrane i svega ostalog. 

A baš ovoga proljeća za dodatno osiguranje Ville Kovač, ugradnju kamera i alarma, iz proračuna je izdvojeno oko 150 tisuća kuna. I to samo za boravak Milanovića i njegove obitelji, jer nije poznato koristi li bilo tko drugi tu vilu.

Ne zvuči li to kao nepotrebno rasipanje novca?

Uostalom, zbog čega bi državni vrh imao pravo besplatno - ali na teret države - koristiti državnu rezidenciju za privatna ljetovanja? Pa nije to socijalna kategorija.

Monetizacija rezidencija

Osim toga, kako Milanovićevo ljetovanje o trošku poreznih obveznika izgleda iz pozicije građana kojima se prijeti rezovima, najavljuju se smanjenja mirovina i plaća, monetiziraju se autoceste da bi se nekako preživjelo, a sve više ljudi dovedeno je na rub egzistencije i ne može podmirivati kredite?

Zar Linićevi poreznici harače samo zato da bi premijer besplatno ljetovao?

Zoran Milanović je morao platiti vlastito ljetovanje, kao što su to učinili i mnogi drugi. Za razliku od onih koji to nisu bili u mogućnosti. Više bi se isplatilo da su Villu Kovač ustupili njihovoj djeci.

A premijer je mogao svoje ljetovanje platiti u ratama. Ne bi bio jedini.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.