To je to što me zanima!

Invazija HDZ-ovih ministara na Liku. Spašavaj se tko može!

Ličko-senjska županija našla se pod pravom opsadom ministara HDZ-a uoči nedjeljnih izbora. Ministri nose darove u županiji koja je najnerazvijenija, kronično ovisna o državi i desetljećima u rukama HDZ-a
Vidi originalni članak

Prema indeksu klijentelizma kojeg je prošle godine izračunao tjednik Lider, a odnosi se na broj zaposlenika u državnim i lokalnim tvrtkama, prosjek na razini Hrvatske iznosio je 0,43. U prijevodu, na stotinu zaposlenih u realnom sektoru dolazi 43 zaposlenika u državnim tvrtkama.

U Ličko-senjskoj županiji indeks klijentelizma iznosio je 0,75. I lansiralo tu županiju na sam vrh te neslavne ljestvice.

To je prava slika HDZ-ove vladavine u stranačkoj utvrdi koju ljubomorno drže već nekoliko desetljeća.

Nije stoga nikakvo čudo da se Lika ovih tjedana našla pod pravom invazijom HDZ-ovih ministara u kampanji za nedjeljne izbore u toj županiji.

Forsiranje Like

Gotovo da nema nema člana Vlade koji nije odradio svoju dionicu, neki i po nekoliko puta. Ukupno njih sedam, plus premijer Andrej Plenković. Obilazili su gradilišta, OPG-ove, držali predavanja, sudjelovali u obnovi stolarije na zgradama, a nisu zaboravili ni položiti kamen temeljac. Jer što je kampanja bez kamenja...

Simbolika je neizbježna: ministri opsjedaju županiju u kojoj tri četvrtine poslova otpada na državne i lokalne tvrtke. Tako se vodi kampanja za Liku.

Istodobno, a vjerojatno i paralelno, Ličko-senjska županija po indeksu razvijenosti već tradicionalno spada među najgore županije u Hrvatskoj. Čak četiri općine svrstane su u kategoriju najnerazvijenijih. U županiji u kojoj HDZ već trideset godina drži vlast.

I u županiji za koju se HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem zadnjih tjedana grčevito, gotovo panično bori, pretvarajući ličke izbore u veći prioritet nego što su oni europski.

Gospić je za HDZ danas važniji od Bruxellesa. A vjerojatno i oduvijek.

Kad HDZ nosi darove

Plenkovićevi ministri nose darove, državni novac, obećanja i Vladine dnevnice za putovanja u stranačkoj kampanji, za županiju koja ovisi o državi i lokalnoj vlasti, parazitirajući na onome što su sami stvorili - županiji koja ne može opstati bez državne pomoći.

Indeks klijentelizma, pored Like, najviši je upravo u onih pet županija koje su tradicionalno utvrde HDZ-a. U kojoj svi ovise o HDZ-u, o njegovim županima, ministrima, premijerima, državnim ili lokalnim blagajnama.

Klijenti i uhljebi

Ta simbolika, ali i više od same simbolike, može se proširiti na cijelu državu u kojoj Hrvatska hrani klijentelizam, njeguje uhljebništvo, potencira parazitiranje na državnom novcu, u kojoj se stvara kasta dužnosnika, službenika, ovisnika o proračunu, kao i ovisnika o stranačkoj podobnosti prilikom zapošljavanja.

Kako je ono jednom rekao šibenski župan Goran Pauk: "Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku preporuku, neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio". Kao što je Plenković uhljebio nekoliko stotina dužnosnika.

Tako izgleda HDZ-ova bitka za Liku. 

Ministri pokazuju brigu za županiju koja je kronično nerazvijena, ali zato kronično ovisna o ministrima, o državnim tvrtkama ili političkoj milosti. Milosti HDZ-a.

Ako se to zove HDZ-ovom brigom za Liku, možda bi onda bilo bolje da manje brinu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 07.03.2019.

    Milinovic je prošlo svršeno vrijeme

  • Čarli1976 07.03.2019.

    Koliko je ovaj Adeze gadljiva i bezobrazna partija da nemože pošten čovjek povjerovati, pune tri godine ih nije bilo u Lici a sad odjednom svi kao štakori navalili na tu jadnu opustošenu i prazn u liku, neznam tko je ostao, samo hdz uhljebi penzići i parazitske opčinske službe, prevedeno sve sami adezejnare, jer ostali su morali otići u strane zemlje za poslom i kruhom jer za njih nema kruha u Lici jer nisu u lopovskoj hdz partiji.

  • papaurban2 07.03.2019.

    ...Čemu zapravo služi invazija HDZ-ovih ministara na Liku?...ptanje je sad!!...broj ovčica i janjaca treba svesti na "prihvatljivu" mjeru...!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare